Geen alcohol tijdens je zwangerschap…

Heb je besloten om geen alcohol te drinken tijdens je zwangerschap? Super goed! Voor jezelf en ook voor je baby, want die geniet daar lekker van mee. Was je nog niet zover om alcohol te laten staan tijdens je zwangerschap? Lees dan eens verder over de voordelen. Voordelen voor jou én voor je baby.

Gezondere ontwikkeling van je baby

Alcohol is niet goed voor de ontwikkeling van je baby. Het kan bijvoorbeeld een groeiachterstand krijgen. Die haalt hij of zij in zijn of haar latere leven nooit meer in!

Ook kan alcohol de organen beschadigen en de hersenen. Daardoor kan je kind gehandicapt raken. Door 9 maanden alle alcohol te laten staan, is de kans groter dat je baby zich goed ontwikkelt in je buik. Lees er meer over op de website van de FAS stichting (Foetaal Alcohol Syndroom).

Tijdens je zwangerschap is het niet veilig om alcohol te drinken. Je ongeboren kindje loopt anders het risico niet gezond te kunnen groeien in je buik. Is dat ene glas wijn of bier het risico waard? Alleen jíj kunt dit risico voorkomen!

Beter slapen

Tijdens de zwangerschap verandert jouw lichaam. En je baby ontwikkelt zich. Dat kost veel energie. Grote kans dat je sneller vermoeid bent. Slaap helpt je om energie bij te tanken. Dus een goede slaap is fijn én belangrijk.

Er wordt nog wel eens gedacht dat het nemen van een ‘slaapmutsje’ helpt om in slaap te vallen. Maar na het drinken van alcohol, slaap je juist níet beter. Je valt wel sneller in slaap, maar de slaap zelf is minder diep. Ook heeft alcohol invloed op je REM-slaap. Dit is het deel van je slaap waarin je droomt. Je spieren ontspannen zich dan en je hersenen verwerken alles van de dag. Alcohol zorgt ervoor dat je REM-slaap slechter is. Daardoor herstel je minder goed tijdens je slaap.

Kortom, door niet te drinken, slaap je beter. Je voelt je meer uitgerust en je begint de dag vol nieuwe energie. En dat kun je goed gebruiken tijdens je zwangerschap!

Meer energie

Het verwerken van alcohol door je lichaam, kost energie. Door geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap houdt je dus energie over voor andere dingen. Voor je zwangerschap bijvoorbeeld!

Minder belasting voor je huid

Tijdens je zwangerschap kan je huid veranderen. Alcohol kan schadelijk zijn voor je huid. Geen alcohol tijdens je zwangerschap helpt om je huid er gezonder uit te laten zien.

Je voelt je fitter

Niet drinken zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren. Je bent ook scherper en je zit lekkerder in je vel. Alcohol heeft namelijk een negatieve invloed op het serotoninegehalte in je lichaam.

Serotonine is het gelukshormoon. Het regelt je stemming en zorgt voor een gezond slaappatroon. Stop je met alcohol drinken? Dan verbetert je stemming én je zelfvertrouwen. Jij bent tenslotte mentaal sterk genoeg om ‘nee’ te zeggen tegen alcohol. Voor jezelf en je ongeboren kind!

Geld besparen

Die paar speciaalbiertjes of dat flesje wijn bij de wekelijkse boodschappen. Die kosten ook best wel wat. Stel je koopt iedere week 2 flessen wijn à 5 euro per fles. Dan geef je zo’n €520,- per jaar uit aan alcohol! Dat bespaar je maar mooi tijdens je 9 maanden zwangerschap. En dat kun je dan weer aan leuke babyspulletjes uitgeven!

 

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat