De kracht van de middagdut

De powernap (het middagdutje) is hartstikke gezond. Voor zwangeren, voor bejaarden, voor wielrenners, voor kleuters, voor iedereen die zich eraan toe wil geven. Want: korte powernaps verlagen het stressniveau en verhogen de productiviteit. En voor zwangere middagdutters komt er nog een voordeel bij kijken. Wij praten je bij.

Een middagdutje werkt dus stressverlagend. Want even de ogen dichtdoen en naar dromenland vertrekken, verlaagt hartslag en bloeddruk. En een middagdutje dat door zwangeren regelmatig wordt ingelost, heeft daarnaast het effect dat het de kans op groeiachterstand bij de ongeboren baby verkleint. Vooral die regelmaat (zo’n 5 tot 7 keer per week) vergroot de kans op een zwaardere baby.

De beste tijd voor een powernap

Er is inderdaad een ideale tijd waarop je een middagdutje inlast. Dat is namelijk om 15.00 uur in de middag. Maar als jij al eerder de drang voelt om even de ogen toe te knijpen, dan mag dat natuurlijk. Luister vooral goed naar je lichaam. En je weet het: je doet dit niet alleen voor jezelf. De groei van je baby heeft er baat bij.

Hoelang duurt een middagdut?

We maken een verschil tussen de korte en de lange powernap. De korte powernap duurt zo’n 20 minuten. Net genoeg om je concentratie een opkikker te geven. Een lange powernap beslaat ongeveer 90 minuten. Dat is precies een hele slaapcyclus. Het voordeel van een lange powernap is dat je echt uitgerust en niet gedesoriënteerd wakker wordt.

Slaap lekker!

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat