Ben jij al besmet met het nesteldrangvirus?

De commode opnieuw en opnieuw inrichten, knuffels op grootte leggen, luiers gladstrijken, nóg een keer stofzuigen… bijna iedere zwangere krijgt ermee te maken: nesteldrang. Het openbaart zich vaak in de tweede helft van de zwangerschap en je kunt er niks tegen doen. Vandaag leggen we je uit waar die nesteldrang vandaan komt.

Opruimen, schoonmaken en nog meer kleertjes voor de baby kopen. Het overkomt je als zwangere ergens vanaf maand 5. En het bereikt een hoogtepunt in de laatste maanden van je zwangerschap. We noemen het nesteldrang en het kan nogal dwingend zijn. Er is geen wetenschappelijke verklaring voor te vinden. En toch heeft bijna iedere zwangere ermee te maken.

Oerinstinct

De drang om je huis op orde te hebben voordat de baby komt, kun je vergelijken met dieren die hun nestje klaarmaken voordat er gezingsuitbreiding komt. Denk aan de vogels die je onvermoeibaar ziet ‘sjouwen’ met takjes, veren en ander spul om hun nest mee aan te kleden. Een en ander heeft te maken met de evolutietheorie. Als (aanstaande) moeder wil je een veilig en schoon ‘nest’ creëren voor jouw baby. Het is een overlevingstactiek. Een oerinstinct waar je wel gehoor aan móet geven.

Nesteldrangtips

Hoe fijn ook om helemaal ‘los’ te mogen gaan, omdat er nu eenmaal iets héél kostbaars onderweg is, toch moet je hier en daar echt een beetje uitkijken. Lees de volgende tips door om jouw nesteldrang in toom te houden.

  1. Laat het verven van de babykamer aan je partner of iemand anders over. Dat voorkomt dat jij niet tussen de verfdampen staat.
  2. Ook schoonmaakmiddelen kunnen behoorlijk heftig zijn. Lees daarom de bijsluiter altijd goed en trek schoonmaakhandschoenen aan voor de zekerheid.
  3. Die kattenbak moet schoon, dat snappen we. Maar ook dat klusje kun je beter aan iemand anders overlaten. De ontlasting van katten kan namelijk parasieten bevatten. Daar mag je als zwangere niet mee in aanraking komen.
  4. Zware commodes tillen en met stoelen sjouwen is geen goed idee. Er zijn genoeg mensen die jou willen helpen. Zet je partner aan het werk. Bel je zus. Klop bij je broer aan of kijk de buurman lief aan.
  5. De laatste tip: denk aan je portemonnee. Ondanks dat álles even belangrijk lijkt te zijn, heeft je baby echt geen 30 rompertjes, 14 fopspenen of 28 knuffels nodig. Oneindig veel liefde, aandacht en ontelbaar veel kusjes mogen natuurlijk wel.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat