Jezus

Ik weet zeker dat je bij het lezen van de titel heel eventjes dacht: “Huh, waar gaat dit nou weer over?”. Wees gerust, ik ga het evangelie zeker niet verkondigen. Maar we kennen hem allemaal. De zoon van God, die voor ons gestorven is aan het kruis. Helaas is hij maar 33 jaar oud geworden, maar wat een avonturen heeft hij samen met zijn twaalf vrienden beleefd. Vroeger op de zondagsschool luisterde ik naar de mooiste verhalen, die we dan met z’n allen bespraken. Als ventje van een jaar of 10 geloofde ik natuurlijk alles. Ik dacht dat Jezus kon toveren. Hij kon mensen beter maken, hij liep over water, hij zorgde dat de visnetten van zijn vrienden vol met vis zaten en het mooiste vond ik nog: Jezus kon water in wijn veranderen. Ik herinner me nog dat dat zijn eerste wonder was. Snap je de titel nu?

Bovenal was Jezus gewoon mens. Net als jij en ik. Toen hij klein was speelde hij met zijn kameraadjes, hij ging naar school en deed leuke dingen. Zo ging hij ook een keer naar een bruiloft in een plaatsje iets verderop. Samen met zijn beroemde moeder Maria en zijn vrienden. In die tijd duurden de bruiloften soms wel een week. Er werd dus flink gefeest en natuurlijk gedronken. En volgens bronnen uit die tijd dronk Jezus ook gezellig mee. Halverwege het feest ontstond er rumoer. De wijn was op en dat was ‘not done’ in die tijd. De taak van de ceremoniemeester was immers dat het iedereen aan niets ontbrak. Wat nu? Gelukkig was Jezus onder de feestgangers en hij hoorde van zijn moeder wat er aan de hand was. Hij vond dat het tijd was voor zijn allereerste wonder. Hij vroeg de obers om de lege wijnvaten te vullen met water. Even later was het een feit: de vaten waren weer gevuld met wijn. Jezus vroeg of de ceremoniemeester wilde komen om de wijn te proeven. Hij wist van niets en proefde de wijn. “Wat een heerlijke wijn!”, zei hij. Hij liep direct naar de bruidegom en vroeg hem waarom hij de beste wijn voor het laatst bewaard had. Lang leve de symboliek uit de bijbel. Vanessa Williams zong het al begin jaren negentig: ‘Save the best for last’. Het mooiste moet nog komen. Want na jouw tijd op aarde, ben ook jij welkom in de hemel. Ja, ik heb écht wel goed opgelet tijdens de zondagsschool.

Wat een verhaal hè? Water in wijn veranderen. Wijn was in die tijd trouwens niet te vergelijken met de wijntjes die wij nu drinken. Het werd vermengd met water, dus echt dronken werd je niet snel. Ook werd wijn in die tijd vaak als desinfectiemiddel gebruikt. De barmhartige Samaritaan kan je daar alles over vertellen. Het laatste bijbelse stickertje dat op wijn geplakt werd is dat het het bloed van Christus is. Vandaar dat er al eeuwen wijn gedronken wordt tijdens het Heilige Avondmaal. Ja, wijn krijgt zo een hele andere betekenis. Wat een apart drankje is het toch. Eerlijk gezegd ga ik al jaren niet meer naar de kerk. Maar ik vraag me nu toch af: Als ik dat wél had gedaan, zou ik deze maand het Avondmaal dan overgeslagen hebben?

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat