Gineke: IkPas omdat het moet

Waarom laat ik mijn wijntje staan tijdens ons dagelijks ‘gezellig’ borreluurtje rond de klok van vijf? Niet alleen omdat ik 30 dagen geen alcohol meer nuttigen wil. Gewoon omdat het moet. Mijn plan om te stoppen op 1 januari met deze gewoonte was al eerder gepland. Toen hoorde ik op de radio over IkPas. Dat was precies de actie die ik nodig had. Ik gebruik deze actie als stok achter de deur om het stoppen met mijn dagelijks glaasje/ flesje makkelijker te maken.

Ik heb een zeldzame progressieve neurologische aandoening, waar geen medicatie voor op de markt is. Wij kunnen lopen maar niet stilstaan, niet gevaarlijk maar wel erg lastig. Denk er maar eens over na hoeveel je staat op een dag. Soms had ik zelfs het idee dat met een glaasje op het allemaal wat beter ging. Ik betrapte me erop dat ik daardoor ook wel eens een glaasje meer dronk. Er is in het verleden een studie geweest met een medicijn voor epilepsie dat goede invloed heeft op de symptomen van mijn aandoening. In Nederland wordt dit medicijn nog niet voorgeschreven voor onze aandoening Orthostatische Tremor afgekort OT. www.orthostatischetremor.nl

Nadat de goede resultaten uit het buitenland overwaaiden naar onze patiëntengroep, hebben enige lotgenoten hun neurologen gevraagd om dit medicijn ook voor te schrijven. Ik ben er een van. Op 19 februari heb ik een afspraak in het UMCG met de neuroloog. Mijn hoop is helemaal gevestigd op dit medicijn om van mijn  lastige symptomen die mij in het dagelijks leven erg belemmeren af te komen. Kortom: Ik hoop na 19 jaar langzaam maar zeker het leven weer terug te krijgen dat OT mij afgepakt heeft.

Jullie voelen het vast wel al, hier past geen alcohol bij. Om met dit medicament te beginnen moet ik afstand nemen van mijn glaasje/flesje wijn. Het past niet bij elkaar, maar ik heb het er voor over door te zeggen: ”IkPas”, ook na 30 januari blijf ik passen. Ik ben over de helft nu en ik verbaas mij erover hoe makkelijk het me afgaat. Nul behoefte meer. Geen ontwenningsverschijnselen of iets wat erop lijkt. Aan het eind van de middag staat bij mij een karafje water op de tafel terwijl mijn man zijn glaasje gewoon nuttigt. Ik voel me goed met, maar ook zonder wijntje. Als cadeautje voor mijn ‘IkPas periode’ ben ik tot nu toe al 4 kilo afgevallen. Het beter slapen werkt bij mij nog niet.

Kortom: Ik heb tot nu toe geen problemen om zonder een glaasje wijn de dag, de week of het weekend door te komen. Ik heb al een paar feestje zonder wijntje overleefd. Zaterdag ben ik jarig en ben er van overtuigd dat ik deze dag ook probleemloos doorkom. Ik ga nuchter mijn 73e levensjaar beginnen en misschien ook wel beëindigen. Voor mij is IKPas: Van de nood een deugd maken.

Gineke

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat