Gerb De Column Schrijver

De Ik Drink Niet Maand

Gerb De Column Schrijver is een bekende op Facebook. Deze keer gaat zijn column over IkPas.

“Drie, twee, één; Gelukkig Nieuwjaar!” Iedereen even zoenen, omhelzen en daar gaat ‘ie de lucht in. Voorlopig even het laatste glas. Het laatste glas vol met dat goedje, dat je nu een keertje wil laten staan. Laten staan voor een maand. Natuurlijk proost ik nog even mee met iedereen, want ik ben niet roomser dan de paus. Maar hierna stop ik met het drinken van alcohol. Voor een maand dan.
Na de kerstdagen kwam bij mij ineens het besef. Jeetje man, ik heb best veel wijn op de laatste week. De laatste weken. OK, de laatste maanden. Maar we hadden ook zo’n mooie zomer, met al die gezellige en warme avonden. Ook schaamde ik me best wel bij de glasbak vorige week. Zijn al die flessen wel van mij? Onbewust ontkennen noem ik het maar. Alsof het zo moest zijn, zag ik ‘s avonds een spotje op tv. “Zet je alcoholgebruik op pauze; IkPas.” En na vijf minuten had ik me aangemeld. 1 of 15 januari starten? Natuurlijk gelijk de eerste, want ik ben nu serieus hoor.
Nadat ik het vuurwerk in de straat bekeken had en de buren het beste gewenst had, ging ik weer naar binnen. Kijk ze daar nu staan. Al die halflege glazen. Nog één slokje dan? Nee, kom op man. Ben je nu een echte vent? Dit ga ik gewoon even doen. Makkie, toch? Gelukkig viel ik snel in slaap, want ik was (nog) best wel een beetje aangeschoten van de 31ste… Toen ik wakker werd pakte ik snel mijn telefoon en zag het eerste mailtje al in mijn inbox staan. DAG 1. “Gelukkig Nieuwjaar, beste IkPas deelnemer.” Dat ben ik nu! Samen met (toen) 16 duizend vriendjes. Leuk man, die ‘wist je datjes’: beter slapen, vermindering buikvet, mentaal fitter, yes!
Inmiddels is de eerste week alweer bijna voorbij. Lastig? Nou, best wel.
Ik ben nu serieus hoor, dus ben ik iedere avond ook nog eens op tijd naar mijn bedje gegaan. Maar waarom lig ik zo lang wakker joh? Omdat ik er nu ook ‘op tijd’ in lig? Gelukkig las ik in de nieuwsbrief dat dit wakker liggen een ontwenningsverschijnsel is. Ontwennen? Dat doen drugsverslaafden toch, als ze ineens stoppen met gebruiken?
Eerlijk gezegd was dít het moment dat het kwartje pas echt viel voor mij. Een maand niet drinken doet écht wel wat met je, zie je nou wel. Ik ga lekker door met het maken van die heerlijke theetjes en alcoholvrije drankjes hoor. Kom maar op met week twee!

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat