Esther: Nooit meer drinken?

Ik kan soms wat zwart-wit denken en doen. Alles of niets. Mijn huis kleurrijk of helemaal wit? 120 % inzet op een project of me kapot vervelen?  Patat of groene smoothies? Ik ben goed in extreem.

In december dronk ik nog elke dag wijn, alsof het iedere dag weekend was. Héérlijk, zo  ’s avonds tegen half tien, één of (vaker) twee glaasjes bij de haard. Maar elke dag drinken was niet de afspraak die ik met mezelf had gemaakt. Alléén in het weekend ‘mocht’ het. Mmm… waar verslofte het?

Eind december was ik er klaar mee. Met nog een groot Oud-en-nieuwfeest voor de boeg, besloot ik om alcoholgebruik in januari te gaan minderen. Maar minderen, dat is ook maar zo halfbakken, dus om 4.30 uur na veel glühwein (waarvan volgens mij de alcohol al grotendeels uit verdampt was) ben ik gestopt.

1 januari om 8.30 uur liet ik de hond uit en voelde me verrassend fris. 2 januari ook. En eigenlijk tot nu toe word ik elke dag heerlijk fris en helder wakker. En het gekke is: dat ik niet fris en helder wakker werd had ik niet eens door. Totdat het dus veranderde door te stoppen met alcohol.

De eerste dertig dagen voelde ik me erg trots dat ik het volhield. Want in mijn omgeving gaan de feestjes en ontmoetingen gepaard met wijn. Gezellig. Ik hoef geen bandje te dragen. Ik bemoei me ook niet met iemand anders zijn alcoholgebruik (geloof me: die neiging heb ik wel als ik ergens enthousiast over ben).  Maar het viel natuurlijk wel op. Toen ik ook nog geïnterviewd werd door de organisatie, en ik op Facebook dat bericht deelde werd ik natuurlijk wel aangesproken. Sommigen vonden het knap van me, anderen leken het ‘bijzonder’ te vinden. Vroegen me het hemd van mijn lijf. Of maakten me belachelijk. Ach ja.

De tweede maand was ook  niet moeilijk. Zelfs niet met carnaval. Maar de afgelopen dagen, nu de 40 dagenchallenge op gang is, ging ik denken: “Mag ik nu nooit meer alcohol drinken? En als ik dan wel ga drinken, is het aankomende december dan wéér zo dat ik iedere dag weekend heb? Dat wil ik niet. Dan kan ik maar beter helemaal en voor altijd stoppen. Wat ik ook weer niet wil. Want ik hou zo van een goed glas wijn.”

Is het misschien tijd om van Alles-of-Niets naar Af-en-Toe te gaan? Is het misschien tijd om mijn zwart-wit denken aan te passen en er wat grijstinten aan toe te voegen? Zou ik dat kunnen zonder door te slaan? Want bij het idee om nooit meer wijn te drinken, weet je waar ik dan juist zin in krijg…?

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat