Alleen maar voordelen

In mijn studententijd dronk ik veel. Toen het werkende leven begon, stopte ik daarmee en dronk ik slechts een paar keer per jaar. Een paar jaar geleden maakte ik een zware periode door, waarin ik steeds meer ben gaan drinken. Op een gegeven moment dronk ik minstens drie dagen per week en de fles wijn moest meestal leeg. Hoewel ik vrijwel geen nadelen ondervond van het drinken (dacht ik), was er altijd een vaag stemmetje in m’n hoofd dat zei dat ‘al dat drinken toch eigenlijk niet goed was.’ Ik dronk meer dan ik zou willen en voelde me daar niet goed over. Vandaar dat ik me ruim een jaar geleden voor het eerst heb aangemeld voor IkPas.

Dat viel me zwaar tegen! Ik dacht dat het vrij makkelijk zou zijn om een maand niet te drinken, maar dat was het voor mij dus niet. Ik heb die maand vijf keer gezondigd en baalde daar enorm van. Toch was het geen ‘mislukte’ periode, want ik heb het afgelopen jaar aanzienlijk minder en minder vaak gedronken dan in de jaren daarvoor. Vol goede moed begon ik op 1 januari aan m’n tweede IkPas-periode en het ging gelukkig een stuk makkelijker dan het jaar daarvoor. Helaas ben ik precies halverwege toch gezwicht voor de wijnheks. De volgende dag heb ik de draad weer opgepakt.

Zou het nu wel gaan lukken, 40 dagen niet drinken? Ik hoop het. Dat klinkt natuurlijk niet heel overtuigd en ik heb de neiging om boos op mezelf te worden en te zeggen: ‘Neem een beslissing en houd je daaraan! Hoe moeilijk is dat nou helemaal?! Gewoon doen!’ Maar ja, dat helpt dus niet. Wat mij wel helpt, is de voordelen van niet-drinken voor ogen houden. En die voordelen zijn voor mij deze:

  • Slaap! Na een tijdje niet drinken, slaap ik als een baby. Toen ik vorig jaar begon met IkPas, had ik juist moeite met inslapen en doorslapen. Het was alsof ik opnieuw moest leren om ‘normaal’ te slapen. Maar na een dag of 10 sliep ik heerlijk! Het afgelopen jaar, waarin ik veel minder dronk dan voorheen, bleef ik in de ‘normale’ slaapstand: af en toe een slechte nacht als ik gedronken had, maar daarna (bijna) meteen weer goed.
  • Knieën. De afgelopen jaren had ik ’s ochtends pijn in m’n knieën. Niet heel erg, maar wel irritant. Ik dacht dat het te maken had met ouder worden; ik ben immers geen 20 meer. Niet dus. Toen ik vorig jaar een tijd niet gedronken had, kon ik ’s ochtends m’n bed uit springen en de trap af rennen.
  • Fris wakker worden. Naast het bovenstaande, word ik fris, fruitig en vroeg wakker en heb zin om van alles te ondernemen.
  • Daar heb ik gewoon meer zin in als ik een tijd niet drink. En sporten maakt me blij, al voel ik van tevoren een (frisse) tegenzin.
  • Zonder alcohol de avond tevoren, word ik niet wakker – ’s nachts of de volgende ochtend – met een droge mond en dorst.
  • Werken gaat gewoon lekkerder.
  • Ik kijk graag politie series of detectives op Netflix. Het liefst de Zweedse. Als ik deze nuchter kijk, onthoud ik veel meer details, ook de details die relevant zijn voor het ‘oplossen’ van de case. En echt, de serie is dan veel leuker!

Een flinke lijst met voordelen dus. Ik denk dat ik ‘m inLIJST en op een plek hang waar ik ‘m elke dag zie. Ik heb in elk geval zin in de pas-periode en wens al m’n mede-passers veel wijsheid en plezier!

Tot volgende week!

Mijn naam is Maaike en ik ben 40 jaar. Ik woon in de omgeving van Utrecht met mijn twee kinderen van 8 en 9 jaar. Het grootste deel van mijn werkende leven heb ik in een laboratorium gestaan. Twee jaar geleden heb ik me omgeschoold tot data scientist en nu zit ik dagelijks te programmeren en computermodellen te bouwen. Heerlijk. In mijn vrije tijd spreek ik graag met familie en vrienden af om samen te eten en te kletsen. Verder lees ik veel en ik houd van fietsen.

Tijdens mijn studententijd heb ik vrij veel en vaak gedronken. Met de start van het werkende leven, stopte ik daarmee en dronk ik een paar keer per jaar, bij gelegenheden. Toen ik een paar jaar geleden een zware periode doormaakte, ben ik steeds vaker en meer wijn gaan drinken. Na een tijd merkte ik dat ik er moeilijk vanaf kon blijven en besloot er iets aan te doen. Dit is het tweede jaar dat ik meedoe aan IkPas. Vorig jaar alleen in januari; dit jaar ga ik ook de 40 dagen challenge aan. Ik heb er weer zin in!

 

Gerelateerd

Blogger Maaike

Cravings

Nu het einde van de 40 dagen geen druppel challenge in zicht is, beginnen mijn cravings toe te nemen. M’n brein denkt: Joehoeoe, binnenkort mag ik weer een wijntje! Tja,…
Lees meer
Blogger Maaike

Verleidingen

Een van de bijkomende gevolgen van een tijd niet drinken, is dat de aanwezigheid van alcohol me steeds meer opvalt. Op feestjes en etentjes werd automatisch de vraag ‘rood of…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat