Steeds makkelijker

Het was een leuke drukke week. Zoon werd 10 jaar. Vorig jaar op zijn verjaardag gingen de scholen dicht en kon hij niet trakteren. Dit jaar was hij dolblij met zijn kleurrijke traktatie in thema ruimtevaart, zijn favoriete onderwerp. Verder waren er natuurlijk slingers, kadootjes en taart, en is hij verwend met aandacht. Hij vond het fantastisch en ik genoot. Daarbij heb ik, ondanks het feestgevoel, geen moment aan alcohol gedacht.

Het passen gaat me sowieso goed af de laatste tijd. Als ik dorst heb, denk ik aan thee of iets fris. Als ik moe ben, heb ik zin om op tijd naar bed gaan. Als ik gestrest ben, kruip ik het liefst even op de bank met een boek. En als ik onrustig ben, ga ik opruimen. Alcoholvrije keuzes worden dus steeds meer automatisme. Heerlijk!

Lichamelijk merk ik de voordelen ook goed. Ik slaap bijna elke nacht heerlijk en word vaak uit mezelf wakker (wat nieuw is voor mij); ik heb bijna geen last meer van m’n knieën; m’n tandvlees is niet meer pijnlijk (waar ik niet eerder bij stil heb gestaan) en m’n huid is zacht en soepel. Over het algemeen voel ik me gewoon fitter en kan ik me beter concentreren.

Ik heb nog wel m’n lastige momenten. Dat ik zin heb in een wijntje (of meer), zonder dat ik weet waar dat gevoel precies vandaan komt. Dat ik rationeel wel weet dat ik nu niet wil drinken, maar dat die craving er toch is. Dat hoort er ook bij, natuurlijk. Achteraf ben ik eigenlijk altijd blij als dat ik niks gedronken heb. Dat ‘achteraf’ kwam een half jaar geleden pas de volgende ochtend; nu komt dat gevoel van ‘blij dat ik niks gedronken heb’ vaak al een uurtje na de craving.

Inmiddels vraag ik me niet meer af waarom ik wil passen, maar om welke reden ik weer zou drinken. Waarom zou ik mezelf eigenlijk een kater bezorgen? Waarom zou ik de kans op slecht slapen aanzienlijk vergroten? Waarom zou ik mezelf weer laten wennen aan wijn, om vervolgens weer moeite te moeten doen om het te laten staan? Ik weet nog niet wat ik na deze paspauze ga doen. Af en toe drinken? De pauze doorzetten naar 100 dagen? Nooit meer drinken? Zeker is dat alcohol een veel kleinere rol in mijn leven gaat spelen en dat voelt heerlijk!

Gerelateerd

Blogger Maaike

Cravings

Nu het einde van de 40 dagen geen druppel challenge in zicht is, beginnen mijn cravings toe te nemen. M’n brein denkt: Joehoeoe, binnenkort mag ik weer een wijntje! Tja,…
Lees meer
Blogger Maaike

Verleidingen

Een van de bijkomende gevolgen van een tijd niet drinken, is dat de aanwezigheid van alcohol me steeds meer opvalt. Op feestjes en etentjes werd automatisch de vraag ‘rood of…
Lees meer
Blogger Maaike

Gewoontes

Toen ik zo’n anderhalf jaar geleden vraagtekens begon te zetten bij m’n eigen alcoholconsumptie, beschouwde ik mijn drinken als een gewoonte die ik wilde doorbreken. Ik was de jaren daarvoor…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat