Lief zijn voor jezelf

Inmiddels is het ongeveer een week geleden dat ik mijn laatste wijntje dronk, dus tijd om de eerste balans op de maken. Mis ik dat wijntje? Nou, eigenlijk niet. Het valt me reuze mee. Ik had gedacht meer zin te hebben in mijn Chardonnay’tje, maar die zin blijft een beetje uit. Alleen afgelopen woensdag, na een pittige dag op het werk, had ik wijn-gedachten (ja, een zelfverzonnen woord). Ik had behoorlijk last van oorpijn en mijn collega en ik hadden, naast ruzie met onze fotocamera, veel gesjouwd met meubels in en naar onze fotostudio (in plaats van meubels verkopen, fotografeer ik ze nu). Aan het einde van de dag waren we bekaf. In de auto naar huis dacht ik; ooooh, zin in wijn….even langs de Appie. In datzelfde moment weet ik meteen; dat ga ik dus NIET doen!

Thuisgekomen moet ik direct schakelen. Ik heb de zorg voor de kat van mijn dochter die op vakantie is, ben door mijn neefje gevraagd te komen eten en ‘s avonds is er een Teams-meeting van de fotoclub waar ik lid van ben. Snel geef ik mijn katten eten, daarna rijd ik naar mijn oppaskat, geef het beestje eten, aandacht en stiekem een extra snoepje (ssst…..niet verder vertellen). Daarna rijd ik door naar mijn broer waar ik heerlijk eet, en van mijn stoel val van het lachen om mijn geinige neefjes. Veel te snel moet ik weer naar huis en beloof snel weer eens langs te komen. Thuis stop ik snel een was in de machine en loop naar de overbuurvrouw, medelid van de fotoclub, voor onze Teams-meeting. Ze heeft rekening met me gehouden. Normaal gesproken hadden we zeker een wijntje gedaan, maar ze heeft thee voor me gezet, neemt zelf een bakkie leut en presenteert er heerlijke bonbons bij. Hoe lief!!! Het wordt een gezellige avond. Als ik, later dan gepland, op mijn eigen bank plof ben ik kapot. Eigenlijk heb ik ons wijntje helemaal niet gemist. Gelukkig maar.

Om nog even terug te komen op die balans aan het begin van mijn blog: ik slaap redelijk goed. Ik word minstens 1 keer per nacht wakker. Zucht……élke nacht heb ik namelijk een vast nachtritueel; mijn loopje naar het toilet. Het is om moedeloos van te worden, maar als ik stug blijf liggen en mijn blaas negeer, slaap ik sowieso niet meer. Dus sta ik, met samengeknepen oogjes, iedere nacht mijn toilet te begroeten. Maar waar ik, als ik een wijntje heb gedronken (ahum, zeg maar 2), moeite heb om weer in slaap te komen, ben ik nu veel sneller weer in dromenland. Oké, ik moet wel eerst even mijn andere ritueel aanzetten; de regen-app op mijn mobiele telefoon. Het monotone geluid filtert zo alle omgevingsgeluiden eruit en daardoor ontspan ik makkelijker en slaap ik sneller; elke avond en dus ook iedere nacht. Vaak pak ik ook ritueel 3 erbij; mijn sudokuboekje. Er gaat bijna geen avond voorbij zonder dat ik een sudoku maak. Een hele, een halve of soms zelfs maar 3 cijfers (om dan vervolgens uren later wakker te worden met het lampje nog aan en allemaal krassen op mijn pagina). Ik was trouwens als puber al een slechte slaper. Ik weet nog dat mijn moeder rond mijn vijftiende een keer homeopathische druppeltjes voor me kocht. Ik herinner me ook hoe vies ze waren, brrrrr. Ik heb dus nooit echt goed geslapen. In de loop van de jaren bouw je dan je vaste rituelen op en ja, als het helpt….. wat kan jou al die rituelen dan schelen! Gewoon DOEN!

Al met al denk ik dus dat ik verbetering voel, maar het kan altijd beter!! Sinds 1 januari ben ik daarom ook beter op mijn voeding gaan letten en meer gaan bewegen. De wijn maakte me vaak ‘snaaierig’ en zorgde ervoor dat ik minder zin had om te bewegen. Nu er geen alcohol meer in mijn lijf rondspookt, heb ik veel minder zin in snaaien en meer energie. Twee vliegen in 1 klap. Ik koop gewoon geen Chardonnay en chips/kaas meer. Kan ik het ook niet pakken en oppeuzelen 😉 Wel heb ik nu snoeptomaatjes in huis. Net als paprika, komkommer en een hoop fruit. Heerlijk. Ik hoop natuurlijk wat kilootjes te verliezen en daarom heb ik mezelf getrakteerd op een weegschaal (ik had er geen) Daarnaast vond ik het ENORM nodig om een Dopper-waterfles en een armbandje, beide van IkPas, aan te schaffen!! Dan kan ik te allen tijde aan iedereen laten zien dat ik meedoe aan Dry January. Hartstikke blij mee. Je mag jezelf tenslotte wel eens verwennen. Niet meer met een wijntje, maar met een gezondere levensstijl!

 

Gerelateerd

Blog Tessa

Me-time

Nog geen anderhalf uur rijden van Wolvega bevind ik mij, voor mijn gevoel, in het buitenland. Het glooiende landschap bezorgt me meteen een glimlach op mijn gezicht en dan heb…
Lees meer
Blog Tessa

Tot zover

Afgelopen week kwam ik tot het besef dat ik al 10(!!!) weken geen druppel alcohol had gedronken. Niet dat nou zo bijzonder is (nou ja, misschien voor mij wel), maar…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat