Water en thee … Ik?

Als ik dit schrijf is de 40-dagen challenge 7 dagen oud en ik ben heel blij met het nuchtere gevoel in het algemeen en met een aantal zaken in het bijzonder. Iedere dag fris en uitgeslapen wakker worden blijft een genot. De hele dag fris en scherp blijven is heerlijk, of ik nou direct uit bed een rondje ga hardlopen of aan het einde van de middag, ik ben er 24/7 klaar voor en dat voelt zo ongekend energiek! 

Waar ik voorheen tijdens het koken en eten zwaar bier dronk, drink ik nu water, gewoon kraanwater of koolzuurhoudend met een smaakje, bijvoorbeeld gember en citroengras (verkrijgbaar bij Albert Heijn), heel verfrissend en 0% calorieën. Heel soms een 0.0% biertje, maar ondanks alle verbeteringen ben ik nog steeds geen fan van 0.0% bier. Een uurtje voor het slapengaan drinken we nu een potje verse gemberthee, schijnt heel gezond en goed voor de spijsvertering te zijn en het is nog lekker ook. Gisteren betrapte ik mezelf erop dat ik om 8 uur al zin had in thee … wie? Ik? Ja, ik stond er zelf ook van te kijken, had je me drie maanden geleden moeten vertellen, ik had je vol in je gezicht uitgelachen …

De overbruggingsperiode hebben we ook grotendeels fris doorgebracht. Alleen in het weekend van 13 en 14 februari hebben we heel bewust nog een paar flinke glazen gedronken, om te ervaren hoe dat de volgende dag ook alweer aanvoelde. Om een extra stok achter de deur te hebben, zodra 17 februari aan zou breken. Kort en goed, we hebben niet gewacht tot de officiële start van de 40-dagen Challenge, maar na een weekend met bier en wijn en de onvermijdelijke gevolgen daarvan, zijn we gelijk op maandag 15 februari begonnen aan de Challenge, voorlopig helemaal geen alcohol meer!

Begin januari had ik soms nog behoefte aan een glas schuimend bier of een sappige rode wijn, maar ik realiseerde me dat dit een gewoontekwestie was, geen lichamelijke afhankelijkheid. En dan blijkt dat je die zeer tijdelijke aandrang heel simpel uit je hoofd kunt gummen door een glas water in te schenken, daar een paar slokken van te nemen en serieus stil te staan bij het gevoel dat je zou hebben de ochtend na een avondje doorhalen. Want op 1 been kan je niet lopen, weet je nog?

En nu, tijdens de 40-dagen Challenge lijk ik er moeiteloos doorheen te vliegen. Ik denk helemaal niet meer aan bier of wijn. Ik ben vertrouwd met drinken van water en thee en ervaar nog dagelijks de enorme voordelen van 0.0%. Iedere keer dat mijn sporthorloge bevestigt dat ik zeer goed geslapen heb, iedere keer dat ik kan rennen met een relatief lage hartslag, ik vind overal bewijzen dat dit de juiste keuze is. Over de voordelen qua koolhydraten en gewicht volgende week zaterdag meer.

Ik denk vaak aan de wijze lessen van Petra Moes tijdens en Rob Bovens, dat helpt enorm. Kijk eens een uurtje tv inclusief reclames op een andere manier en zie hoe lepe marketeers je inprenten dat alcohol erbij hoort. Niet alleen in reclames, maar net zo makkelijk in films, series, tijdens sportevenementen enz. Als je een tijdje nuchter en dus ook helder bent, doorzie je ineens de valkuilen. Ik vind dat een bijzondere ervaring, want diep van binnen kennen we ze allemaal, maar we herkenden ze niet eerder.

Op Instagram kun je je laten inspireren door @SoberinLife, een account dat wordt gerund door Esther, een zeer bevlogen dame die ernaar streeft om ‘niet drinken’ net zo normaal te maken als ‘wel drinken’ en voorlopig heeft ze daar nog voldoende uitdaging. Want kijk eens goed om je heen als straks de terrassen weer open mogen, of als verjaardagsfeestjes of vrijmibo’s weer toegestaan zijn. Persoonlijk hoop ik snel die groepsdruk te mogen ervaren, want ik wil mezelf heel graag testen in omstandigheden die voorheen zo normaal leken. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we daar allemaal in gaan slagen. Want als je eenmaal gewend bent aan een fris en nuchter leven wil je toch niet anders meer!?

Gerelateerd

Blog Roy

Blogger aan het woord

De vicieuze cirkel omgebogen … We weten het allemaal, als je eenmaal een drankje neemt, dan blijft het meestal niet bij 1. Want dat ontspannen gevoel, het roesje, het even…
Lees meer
Blog Roy

Blogger aan het woord

GOED VOORBEELD DOET GOED VOLGEN … Mijn schoonmoeder is een echte keukenprinses, maar dan wel een echte 84-jarige Brabantse, dus overal gaat drank bij, drank door, drank in, drank onder…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat