Blogger aan het woord

GOED VOORBEELD DOET GOED VOLGEN …

Mijn schoonmoeder is een echte keukenprinses, maar dan wel een echte 84-jarige Brabantse, dus overal gaat drank bij, drank door, drank in, drank onder en over … de Brabanders onder jullie herkennen dit ongetwijfeld. Appeltaart? Daar gaat niet alleen Goudreinet in, maar natuurlijk ook in bruine rum gewelde rozijnen. Konijnenbout? Wijn om te deglaceren en wijn om te drinken, zodra deze op tafel komt. Erbij rode kool, uiteraard met een flinke scheut port. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Gastvrij als ze is, staat er al een glas wijn of bier voor je klaar voordat je goed en wel je jas aan de kapstok hebt hangen en de voorraad drank, van welke soort dan ook, is schier onbeperkt want nee moeten zeggen tegen je gasten doet een Brabantse liever niet.

Nu kan ze mijn kookkunsten gelukkig ook een beetje waarderen, dus ze eet bijna iedere zondag gezellig bij ons thuis. En dan drinken we daar ‘natuurlijk’ een goed glas bij. De dames meestal droge witte wijn, tenzij het gerecht om rode wijn vraagt, dan schakelen we gelijk door naar een volgende fles. Ik houd het meestal op (blond of zwaar blond) bier, want dat verdraag ik toch net even iets beter. Maar dan ineens is het Dry January en komt schoonma binnen en ziet ons zitten met een glas gemberwater. “Ik begrijp jullie echt niet”, zegt ze dan, “in januari helemaal geen alcohol en daarna weer gewoon drinken alsof er niets gebeurd is”. Nee moeders, ook na januari beperken we ons als het gaat om alcoholische dranken. In de afgelopen jaren zijn we na Dry January steeds minder gaan drinken en dit jaar gaan we (net als vorig jaar) sowieso door tot en met half april, want Rotterdam Marathon, weet je nog?

“Oh ja, da’s waar ook … nou, doe mij dan maar gewoon een glas water”. Maar je mag gewoon wijn of port of whatever drinken hoor, wij doen alleen niet mee en komen echt niet in de verleiding. Maar ze volhardt in haar keuze en doet solidair met ons mee, het hele apéritief en diner drinkt ze water, zonder morren en het is nog gezellig ook.

Zouden mijn vrouw en ik nu het goede voorbeeld hebben gegeven? Het was echt niet de bedoeling om een oudere dame van haar wijntje af te houden, maar ze heeft zelf voor water gekozen. En als dat zo is, dat wij een ervaren Brabantse aan het water hebben gekregen, zou het dan misschien ook lukken om meer mensen waaronder leeftijdsgenoten na te laten denken over het drinken van alcohol? Maar dan wel zonder dat je gelijk wordt versleten als wereldverbeteraar, gewoon door iets anders te drinken, door een ander voorbeeld te geven.

In een eerdere editie in 2021 schreef ik al dat het tijd werd dat het drinken van non-alcoholische dranken net zo normaal wordt gevonden als drinken van alcohol. Gelukkig zien we dat in de horeca al steeds meer terug. Een zichzelf respecterend restaurant heeft naast een uitgebreide reguliere wijnkaart ook alcoholvrije wijnen en bieren, in sommige gevallen uitstekende kombuchas en als je echt mazzel hebt kun je zelfs kiezen uit diverse soorten thee als begeleider van je diner. En laat thee nou een fantastisch alternatief zijn voor alcohol tijdens het eten. Het kan de smaken van je eten versterken, je blijft helder en proeft alles dus nog beter. Twijfel je nog? Probeer eens groene thee bij je sushi, ik durf te zeggen lekkerder dan Saké.

Tijdens mijn eerste Dry January dronk ik nog regelmatig alcoholvrij bier, maar de behoefte aan bier, met of zonder, is inmiddels geheel vervlogen. Terwijl ik dit schrijf schenk ik nog een heerlijke Japanse Sencha bij en verheug ik me weer op een buitengewoon goede nachtrust en heerlijk fris en ontspannen wakker worden. Dat vooruitzicht alleen al is voldoende motivatie om mijn Dry January weer moeiteloos een aantal maanden te prolongeren

Gerelateerd

Blog Roy

Blogger aan het woord

De vicieuze cirkel omgebogen … We weten het allemaal, als je eenmaal een drankje neemt, dan blijft het meestal niet bij 1. Want dat ontspannen gevoel, het roesje, het even…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat