Blogger aan het woord

YES, DRY JANUARY IS WEER VAN START!

Dit is inmiddels de vierde keer dat ik deelneem aan Dry January en 2 jaar geleden heb ik zelfs al een aantal blogs mogen schrijven voor deze nieuwsbrief. Oftewel een beetje ervaringsdeskundige en mogelijk voor sommige mede-IkPassers een bekende, maar voor alle gelukkige nieuwkomers toch even kort voorstellen. Ik ben Roy, woonachtig in het prachtige Giessenburg, liefhebber van alles wat met eten en drinken te maken heeft en bovendien gek op hardlopen en wandelen. De combinatie van hardlopen en kokkerellen heeft me de bijnaam Running Chef opgeleverd, tevens mijn alias op Insta, dus als je wilt zien wat ik allemaal op tafel zet en hoe hard (of langzaam) ik ren, klik dan hier Niet dat ik me kan meten met echte chefs of echte atleten, maar zo’n bijnaam klinkt wel lekker toch?

Even terugkomend op de titel van dit verhaaltje … het klinkt misschien raar, zeker voor diegenen die voor het eerst meedoen aan Dry January, maar mijn vrouw Jeanette en ik verheugden ons begin december al op de start van deze alcoholvrije periode. Want hoewel we best een glaasje lusten, weten we inmiddels ook wat de positieve effecten zijn van een tijdje ‘droog staan’. En zo droog is dat nu ook weer niet, want er zijn zo enorm veel heerlijke drankjes zonder alcohol, dat er geen sprake kan zijn van dehydratatie. Sterker nog, door het weglaten van alcohol voorkom je juist uitdroging, want dat is nu juist een van de nadelige effecten van alcohol. En geen uitdroging door alcohol betekent dus ook geen kater, hoe fijn is dat?!

Heel eerlijk, voorheen wist ik niet beter dan dat alcoholhoudende drank er gewoon bij hoorde. Uit eten? Mooie fles wijn! Vrienden op bezoek? Mooie fles wijn (of 2 … 3) en/of lekker zwaar bier! In de zon op een terras? Koel glas rosé (of toch maar gelijk een fles?) En waarom kan ik nooit kiezen tussen Duvel en La Trappe? En als het dan de La Trappe wordt, doe ik dan Blond of toch maar een Tripel? En tja, eentje is leuk voor de dorst, maar daarna wordt het pas echt lekker, dus doe er nog maar eentje … en nog eentje … Herkenbaar? Ik denk voor velen wel, want anders was Ik Pas / Dry January niet zo’n succes met ieder jaar een groeiend aantal deelnemers.

Na een aantal jaren succesvol Dry January te hebben afgerond, werd ik me steeds meer bewust van mijn alcoholgebruik en ging ik bijna automatisch al veel minder drinken. Het automatisme van bier en of wijn bestellen of uit de koelkast trekken werd verdreven door nadenken over de gevolgen ervan. En ik ging heel bewust nadenken over het heerlijke gevoel dat je hebt, als je een tijdje op 0,0 gaat. Alcohol weglaten is namelijk geen straf of jezelf iets ontnemen, je wordt juist beloond voor deze ‘simpele’ aanpassing. Lichaam en geest functioneren vele malen beter, je wordt uiteindelijk vrolijker zonder alcohol dan met, je hartslag daalt een aantal slagen, je slaapt geweldig en wordt fris wakker. En voor diegenen die het interesseert (ik gok op bijna iedereen), financieel word je er ook vrolijk van.

Vorig jaar besloot ik mijn alcoholvrije periode door te trekken tot aan de Rotterdam Marathon, oftewel tot half april. Ik durf te zeggen moeiteloos! Want ik had een nieuw doel, het lopen van #demooiste en liefst nog binnen de 4 uur. Dat lopen ging zeker niet moeiteloos, maar het is me wel gelukt en ik weet 100% zeker dat de slagingskans vele malen kleiner zou zijn als ik tussentijds wel had gedronken.

Dus ja, kom maar op met DRY JANUARY! De eerste 5 dagen zitten er alweer op, mijn lichaam is al bijna helemaal hersteld van alle decemberfeestjes, ik slaap weer als een roosje, kortom ik ben blij dat ik weer mee doe

Gerelateerd

Blog Roy

Blogger aan het woord

De vicieuze cirkel omgebogen … We weten het allemaal, als je eenmaal een drankje neemt, dan blijft het meestal niet bij 1. Want dat ontspannen gevoel, het roesje, het even…
Lees meer
Blog Roy

Blogger aan het woord

GOED VOORBEELD DOET GOED VOLGEN … Mijn schoonmoeder is een echte keukenprinses, maar dan wel een echte 84-jarige Brabantse, dus overal gaat drank bij, drank door, drank in, drank onder…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat