De Finale

Het inschrijfgeld is overgemaakt, de bevestiging is binnen … als de omstandigheden het toelaten en ik gezond en blessurevrij blijf, loop ik op 17 oktober de Amsterdam Marathon, mijn eerste hele marathon en ook nog eens in mijn geboortestad, ik verheug me er nu al op. Nu heb ik mijn ultieme stok achter de deur om de alcohol voorlopig te laten voor wat het is, want 42,2 km hardlopen is op zich al een aardige aanslag op een lichaam, maar een 50-plus lichaam doordrenkt met Affligem Tripel gaat zeker geen mooie eindtijd neerzetten, als je de eindstreep al levend haalt… Oftewel IkPas nog even door. Of misschien drink ik wel helemaal geen alcohol meer. Feit is dat ik het niet mis, ja misschien als kiespijn maar meer dan ook niet.

Nu de eindstreep van de 40 dagen geen druppel challenge aanstaande is, maak ik de balans op inclusief Dry January. In de voorbije 3 maanden hebben we een goeie € 900,- niet uitgegeven aan bier en wijn. En dat is thuis gemeten, want de horeca is helaas nog steeds dicht. Ter compensatie dronken we voornamelijk gemberthee, groene thee en AH-water met een smaakje, voor een totaal van bijna € 100,- oftewel € 800,- bespaard. Ok, af en toe een fles Tulipe 0,0% rosé bubbels en een paar 0,0% IPA’s, maar dan nog steeds een aanzienlijk bedrag in de knip gehouden. Alle niet genuttigde bier- en wijnflessen in een kopstaartopstelling goed voor ruim 100 meter(!) glas. De inhoud genoeg om een klein bad mee te vullen, zie je het voor je? 🤭

Maar de belangrijkste winst heeft deze pauzeperiode uiteraard opgeleverd voor de gezondheid. Onze organen zijn ons dankbaar, de nachtrust is weer zoals deze ooit bedoeld was door moeder natuur, we zijn fysiek en mentaal fitter dan ooit en dat allemaal door ‘zoiets simpels’ als het weglaten van alcohol. Want zo simpel is het natuurlijk helemaal niet in een maatschappij waarin drank bijzonder makkelijk en voordelig verkrijgbaar is. Of je nu door een supermarkt loopt of straks weer op een terras plaats neemt, de confrontatie is alom aanwezig en je moet sterk in je schoenen staan om alle verleidingen te weerstaan.

Nu ben ik er, na het lezen van alle blogs en interviews in de IkPas nieuwsbrieven, van overtuigd dat alle medepassers deze uitdaging aankunnen. Dat iedereen na zo’n heerlijk frisse periode heel bewust kan beslissen om wel of niet een drankje te nemen en niet weer te vervallen in het oude vertrouwde ritme, of dat nu 1 glas of 1 fles per avond was. Ik heb mezelf voorgenomen geen anti-persoon te worden, ik gun iedereen zijn of haar pleziertje. Maar het zou dan ook wel mooi zijn als niet-drinken net zo normaal wordt beschouwd als wel-drinken en ik heb echt het idee dat hier een omslagpunt is bereikt, of zou dat wishful thinking zijn?

Graag bedank ik iedereen die tot steun is geweest in deze periode, Petra Moes en Rob Bovens voor alle wijze lessen en Katja Tremio voor de perfecte samenstelling en tijdige aflevering van de nieuwsbrieven. En alle lof voor montere opa Henk, data scientist Maaike, schema-allergische Esther, creatieve Annette, Bourgondische Sterre en grootgrondbezitter Francis voor alle prachtige en eerlijke verhalen, ik heb ervan genoten. En ja, die walnotentaart ga ik binnenkort een keer maken.

Enfin, de finale van de 40 dagen geen druppel challenge is in zicht en ik wens iedereen alle geluk en gezondheid en de nodige mentale weerbaarheid om deze frisse nieuwe start een mooi vervolg te geven. Ik ga me in ieder geval voorbereiden op de volgende grote finale!

Blijf gezond!

Roy

Gerelateerd

Blog Roy

Blogger aan het woord

De vicieuze cirkel omgebogen … We weten het allemaal, als je eenmaal een drankje neemt, dan blijft het meestal niet bij 1. Want dat ontspannen gevoel, het roesje, het even…
Lees meer
Blog Roy

Blogger aan het woord

GOED VOORBEELD DOET GOED VOLGEN … Mijn schoonmoeder is een echte keukenprinses, maar dan wel een echte 84-jarige Brabantse, dus overal gaat drank bij, drank door, drank in, drank onder…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat