Als ik het kan…

Tijdens mijn tweede Dry January had ik regelmatig zin om mijn bevindingen en ervaringen op te schrijven en nu mag ik dat met jullie medepassers delen in deze 40-dagen challenge, enorm leuk!

Vorig jaar heb ik voor het eerst meegedaan aan Dry January en dat beviel goed. Beetje jammer alleen dat ik direct erna, ondanks het frisse gevoel en alle goede voornemens, toch weer terugkeerde naar het oude vertrouwde patroon met alcohol. Laat ik dat alcoholgebruik eerst eens omschrijven: 1 glas ‘voor de gezelligheid’ lukt mij niet! Ik drink (of mag ik nu al zeggen: dronk?) voornamelijk speciaalbiertjes, een zwaar Blond biertje hier, een Tripel daar, heerlijk toch? Tijdens het koken 1 of 2 glazen, tijdens het diner nog eentje en ’s avonds nog 1 of 2, want ‘daar slaap je zo lekker op’. Tijdens een goed diner in een restaurant een passend wijnarrangement, bij vijf gangen (als ik niet hoefde te rijden) toch al snel 5 à 6 glazen, zalig toch? Of niet?

Niet onbelangrijk, ik ben sinds 3 jaar fanatiek hardloper. Niet zo hard als de snelle mannen en vrouwen die voorop lopen in wedstrijden, maar wel zo fanatiek. Ik train minimaal 3, maar als de tijd het toelaat zelfs 5 à 6 keer per week, totaal ongeveer 2500 kilometer per jaar. Intervaltrainingen, korte en lange duurlopen, ik vind het allemaal even leuk. Nu wil het geval dat sporten en alcoholconsumptie geen vrienden zijn, dat snapt iedereen. Zolang je niet beter weet, denk je dat het allemaal wel meevalt, je hebt hooguit wat meer ongemak tijdens het hardlopen na een avond Belgische bollekes, maar dat neem je voor lief.

Totdat je een maandje ‘op droog’ gaat en alleen nog maar water, koffie, (gember)thee, tomaten-groentensap en af en toe een 0% IPA drinkt. Na een paar dagen ontwenning sliep ik al vele malen beter, ik werd frisser wakker, had de hele dag een helder hoofd en mijn hardlooptrainingen gingen ineens zo makkelijk dat ik werkelijk dacht te weinig kilometers te maken of te langzaam te gaan. Maar nee, mijn Polar sporthorloge bevestigde mijn gevoel. Mijn laagste hartslag overdag ging van gemiddeld 73 naar 62 en mijn rusthartslag tijdens slaap verlaagde met maar liefst 13 slagen naar 53 gemiddeld, in slechts 1 maand. Zo’n sporthorloge houdt echt alles bij, zelfs je slaapritme, hoeveelheid lichte, diepe en REM-slaap en ademhalingsfrequentie en ook dat was zonder alcohol aanzienlijk verbeterd. Oftewel mijn gevoel werd door objectieve metingen keihard bevestigd. Morgen zonder verdere voorbereiding een halve marathon al kletsend lopen ruim binnen de 2 uur? Makkie! Had ik een half jaar geleden nog niet durven dromen.

Dat heerlijke gevoel, plus het verhaal van Petra Moes tijdens de zoom meeting van 19 januari en de blogs en items in de dagelijkse IkPas-nieuwsbrieven, hebben me doen besluiten ook mee te doen met de 40-dagen challenge. Sterker nog, ik overweeg Petra te volgen en voortaan alleen nog maar 0% drankjes te drinken. Vorig jaar voelde het nog als een maand lang jezelf iets lekkers ontzeggen. Nu voelt het heerlijk, continu fris en helder, geweldig lekker slapen, enorme progressie op sportief gebied, niet na hoeven denken of ik nog moet autorijden enz. Het college van Rob Bovens was overigens ook heel verhelderend! Heb je dat gemist? Klik hier om deze terug te kijken op YouTube.

Snel en makkelijk besparen op je uitgaven? Reken even mee … met mijn voormalige bierverbruik liep dat toch aardig in de papieren, zelfs met bonusvoordeel toch al snel € 55,- per week = minimaal € 2.900,- op jaarbasis. Van de besparing tijdens Dry January 2021 heb ik mezelf beloond met een paar nieuwe hardloopschoenen en shirts, BAM die heb ik alvast verdiend!

Ik hoop dat jullie net als ik gaan genieten van 0% en deze challenge volbrengen! Geloof me, als ik het kan … 😊

Roy

Meer over Roy

Geboren in Amsterdam in 1965, luisterend naar de naam Roy en sinds 2004 wonend in een mooi oud huis in het prachtige Giessenburg met mijn vrouw Jeanette, that’s me. Als hobby’s had ik altijd al koken, hiken/wandelen, fotografie en sinds 3 jaar ben ik ‘verslaafd’ aan hardlopen. De eerste hobby opgeteld met de laatste hebben mij de bijnaam Running Chef Roy opgeleverd, een alias dat ik ook gebruik op Insta, klik hier als je wilt zien wat ik allemaal op tafel zet en hoe hard (of langzaam) ik ren. Niet dat ik me kan meten met echte chefs of echte atleten, maar zo’n bijnaam klinkt wel lekker toch?

Op dit moment zit ik zoals het zo mooi heet ‘in between jobs’, op zoek naar een leuke nieuwe baan als Category Manager of Inkoper. Een leuke bijkomstigheid van even geen baan hebben, is dat ik wel wat extra tijd heb om aan hardlopen te besteden, maar als ik weer een nieuwe uitdaging heb gevonden ben ik vast van plan die hardloopuurtjes door te zetten, al zal het dan wat vaker op de avond aankomen.

Ik weet eigenlijk niet beter dan dat alcohol erbij hoort, een biertje na het sporten, een glas wijn tijdens het koken en bij het diner en tijdens vakanties en weekends ook tijdens de lunch en zelfs tussendoor. En zoals een eerdere blogger in januari schreef, ‘op 1 been kun je niet lopen’ dus doe er nog maar eentje en nog maar eentje enz. Ik was blij te lezen en dat ik niet de enige ben die moeilijk maat weet te houden.

Er zijn 2 drankjes waar ik tot voor kort enorm van kon genieten, te weten zwaar bier zoals zwaar Blond of Tripel en wijn, de laatste met voorkeur voor de Spaanse varianten.

Vorig jaar heb ik ook meegedaan aan ‘Dry January’ en dat beviel goed, maar daarna ben ik net zo makkelijk weer vervallen in mijn oude vertrouwde ritme. En in december heb ik besloten het anders te gaan doen. 0% in januari en daarna heel bewust en zeer gematigd genieten van een goed glas leek mij een mooie uitdaging voor 2021 en erna. En inmiddels ben ik nog een stapje verder en heb ik besloten de lat wat hoger te leggen en ook mee te doen aan de 40-dagen challenge en ik ben vereerd daar af en toe een blog voor te mogen schrijven.

Waar het voor sommigen blijkbaar door de coronacrisis extra lastig is om niet te drinken, zie ik de komende periode juist zonnig tegemoet. Geen feestjes, geen gezellige bijeenkomsten met vrienden, helaas ook geen familiebijeenkomsten, de verleiding om te proosten met een glas bier of wijn is dus nagenoeg niet aanwezig en dat maakt het wellicht wat makkelijker om geen alcohol te drinken. Mijn vrouw doet gezellig met me mee, dat helpt natuurlijk. Ik ga de komende weken bijhouden hoe het bevalt, of het echt zo makkelijk is als ik nu denk en uiteraard welke verschillen ik ervaar, zowel mentaal als fysiek. De voordelen van een maandje ‘zonder’ heb ik inmiddels ruimschoots ervaren, dat motiveert enorm maar daarover later meer!

 

Gerelateerd

Blog Roy

Blogger aan het woord

De vicieuze cirkel omgebogen … We weten het allemaal, als je eenmaal een drankje neemt, dan blijft het meestal niet bij 1. Want dat ontspannen gevoel, het roesje, het even…
Lees meer
Blog Roy

Blogger aan het woord

GOED VOORBEELD DOET GOED VOLGEN … Mijn schoonmoeder is een echte keukenprinses, maar dan wel een echte 84-jarige Brabantse, dus overal gaat drank bij, drank door, drank in, drank onder…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat