Recht uit de pen: Marjolein

Op het moment dat ik dit schrijf zit ik in het zwembad van een vakantiepark. Het is voorjaarsvakantie en ik vier mijn eerste alcoholvrije vakantie sinds mijn vijftiende.

Mijn eerste biertje dronk ik bij mijn ouders aan tafel. Woensdagavond vaste prik, aten we macaroni en daar dronken zij een biertje bij. Heel wat voelde ik me toen ik voor het eerst mee mocht doen. Sindsdien zijn er een heleboel momenten ontstaan waar alcohol gewoon bij hoort. Gewoontes die zo zijn ingesleten, dat ik er al jaren niet meer over na heb gedacht.

Nou ja, dat is niet helemaal waar. Het viel me namelijk in restaurants wel eens op dat er ook mensen zijn, die een frisje drinken bij hun maaltijd. Een oordeel had ik hier wel over; wat ontzettend ongezellig! Langzaam begint het me nu te dagen: ik drink uit gewoonte maar vooral ook uit angst het niet gezellig te hebben.

Nu ben ik dus al drie dagen alcoholvrij vakantie aan het vieren met mijn gezin. Iets wat ik nooit voor mogelijk had gehouden. Want vakantie is toch vooral een aaneenschakeling van gezellige momenten, waar alcohol gewoon bij hoort. Maar ik moet toegeven dat het zonder alcohol niet eens zo gek veel ongezelliger is.

Het grote voordeel is wel dat ik me een stuk energieker voel en veel meer geduld heb. Voor het eerst heb ik echt zín om met de kinderen in het water te duiken, spelletjes te spelen en eindeloos verhalen voor te lezen. Ik had de hoop dat ik ook in vreemde bedden ineens als een roos zou slapen, maar dat blijkt toch wat te hoog gegrepen.

Tijdens de pasperiode in januari heb ik mezelf niet echt op de proef hoeven stellen. Deze vakantie was mijn eerste grote uitdaging. Maar het blijkt mee te vallen! Het is helemaal niet zo moeilijk om de drinkgewoonte te doorbreken. Het is wel even wennen om te kiezen voor thee in plaats van wijn. Maar het levert mij een actievere en intensievere vakantie op. Ik kan me zo voorstellen dat ik het deze zomer precies weer zo ga doen.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat