Nee dank u, wij houden het bij gewoon droog

De laatste blog voor IkPas en dit gaat ongetwijfeld de zwaarste blog worden die ik tot nu toe heb geschreven. Nee, ik ben niet bezweken voor de alcohol, maar ik heb een flinke buikgriep te pakken. En het is bovendien de laatste blog voor IkPas en dat vind ik eigenlijk best jammer.

Onze jongste en ik bivakkeren sinds gisteren dus op de bank. Als ik gisteren deze blog had moeten schrijven dan was daar helemaal niets van terecht gekomen. Veel meer dan slapen, tv-kijken en regelmatig naar de wc hollen hebben we niet gedaan. Tja, schoolgaande kinderen nemen de nodige bacillen van school mee en aangezien er steeds meer ziektegevallen op school bekend worden, moet dat wel de besmettingshaard zijn. Nou ja, het is van voorbijgaande aard en ik voel me gelukkig als iets minder beroerd dan gisteren. En nu maar hopen dat we mijn vrouw en onze oudste niet hebben aangestoken, want dat zitten we straks nog met z’n vieren op de bank. Nou is onze bank daar groot genoeg voor hoor, maar ik hoop echt dat zij op de been blijven. Ik denk namelijk niet dat het daar echt gezelliger in huis op wordt. En als je in deze blog een spelfoutje of een andere onregelmatigheid tegenkomt, dan hoop ik dat je me dat gezien mijn huidige conditie zult vergeven.

Vorige week zijn mijn vrouw en ik een paar dagen naar Maastricht geweest om te vieren dat we 100 maanden verkering hadden. Ik heb 20 jaar in Maastricht e.o. gewoond dus dat voelt elke keer weer een beetje als thuiskomen. Gedurende ons verblijf gingen we uit eten en in het restaurant is me iets opmerkelijks opgevallen. Mijn vrouw en ik bestelden een ginger ale als drankje en bovendien nog een flesje plat water. Je zou denken dat dit richting de ober op z’n minst een signaal zou moeten zijn dat we geen alcohol drinken. Desondanks kwam hij op een gegeven moment aan onze tafel met twee glaasjes en fles met een of andere alcoholisch drank. Toen we uitlegden dat we geen alcohol dronken, nam hij de fles en de glaasjes weer mee. Wat ons echter allebei nogal verbaasde was dat hij later bij een ander gerechtje nog eens terugkwam met dezelfde fles en dito glaasjes. Voordat we iets hoefden te zeggen, herinnerde hij zich op het laatste moment dat we geen alcohol gebruikten. Bij het verlaten van het etablissement vroeg hij beleeft of we aan DryJanuary meededen. Die vraag beantwoordden wij bevestigend. Maar ergens vond ik de hele gang van zaken toch op z’n minst opmerkelijk. Nu begrijp ik maar al te goed dat een groot deel van de inkomsten die in de horeca worden gegenereerd uit de verkoop van alcohol komt, maar om er klakkeloos van uit te gaan dat als je uit eten gaat,  je dan ook alcohol drinkt, dat vond ik eerlijk gezegd een beetje te ver gaan. Ex-rokers zijn vaak erg anti-roken. Zou dat ook voor alcohol gelden? En dan ben ik nog niet eens een ex-drinker.

Een paar dagen Maastricht en niet drinken heeft me geen enkele moeite gekost. De knop is duidelijk om. En aan het eind van ons verblijf voelde ik me duidelijk fitter dan als ik wel alcohol had gebruikt. 

Aankomend weekend wordt onze jongste vijf en vieren we zijn verjaardag. Daar zie ik nog wel een kleine uitdaging. Immers, wat voor gastheer zou ik zijn als ik voor de visite geen alcohol in huis zou halen. Dat ga ik dus ook wel doen. Voor mijn eigen veiligheid pas een dag van tevoren en zo afgepast mogelijk. En wat overblijft….dat ga ik denk ik maar meegeven aan mijn ouders. Misschien dat ik het ook wel aan zou kunnen als ik de restanten hier gewoon thuis houdt, maar ik wil de kat absoluut niet op het spek binden. Dus toch maar zorgen dat er geen alcohol in huis achterblijft als het verjaarsfeestje achter de rug is. Zelf niet drinken, daar draai ik mijn hand niet voor om, maar ik zit nu op ongeveer een derde van mijn 100 dagen IkPas Challenge, dus voorlopig nog maar even alles uitsluiten wat zou kunnen maken dat ik mijn einddoel niet haal. En daarna?…niet meer drinken?…alleen met feestelijke gelegenheden? Ik ben er nog niet uit. Eerst maar eens succesvol de 100 dagen voltooien en wellicht dat ik tegen die tijd het antwoord voor mezelf wel heb gevonden. 

Ik vond het erg leuk om naast mijn eigen persoonlijk blogs op www.bamboebeertje.nl ook voor IkPas te bloggen. Ben je nou benieuwd hoe het me de komende weken verder afgaat dan verwijs ik je graag naar mijn persoonlijke blog. Daar zal ik naast allerlei andere onderwerpen ook met regelmaat een blog wijden aan de voortgang van mijn 100 dagen IkPas Challenge. Zie ik je daar?

Gerelateerd

Blog Maarten

Crisisblogger Maarten

Toen ik op 29 december met IkPas begon, telde ik aanvankelijk de dagen dat ik niet dronk. Toen het niet-drinken een beetje was ingesleten ging ik weken tellen. En inmiddels…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat