Blogger aan het woord

De griep heeft mij goed te pakken. Ik lig inmiddels al vier dagen met koorts en kortademigheid op bed. Ik heb maar één moment aan een drankje gedacht, om mijn keel te ontsmetten. Serieus. Maar ik heb de verleiding kunnen weerstaan.

Aangezien ik echt niets heb meegemaakt de afgelopen dagen, wil ik in mijn laatste column terugblikken op verleden, heden en toekomst.
Ik heb toch een aantal nare herinneringen aan dronken mensen. Die ene oom die ruzie maakt op een verjaardagsfeestje met alles en iedereen. En die oom rijdt vervolgens terug naar huis, maar niet voordat hij flink gescholden heeft op de alcoholcontroles langs de snelweg: “Je rijdt zo een fuik in”. Echt gebeurd. Die ene collega die zich iets te amicaal opstelt op een bedrijfsfeestje en fysiek net iets te dicht bij de vrouwelijke collega’s komt.
Maar ook mijn klasgenootje in groep vier van de basisschool met een alcoholverslaafde moeder die om 8 uur ‘s ochtend het huis uit werd gezet en volkomen verkleumd was nadat ze een uur in de vrieskou op het schoolplein had gestaan. Door de alcohol kon deze vrouw niet meer voor een achtjarige zorgen.

In het heden ben ik vooral rustiger door het niet-drinken. Ik dronk niet heel erg veel, ik zat echt wel onder de vijf glazen per week, maar ik maakte wel voortdurend afspraken met mezelf. Niet voor vijven, niet op maandag, dinsdag en woensdag drinken. Niet meer dan drie glazen per dag. Geen alcohol zorgt ervoor dat ik me daar allemaal niet druk over hoef te maken.

Ik erger me wel een beetje aan het moraliserende toontje van IkPas over alcoholvrij bier en wijn, terwijl alcoholvrije cocktails and gemberspul dat ‘je keel binnen glijdt als sterke drank’ wordt aangeprezen.

Deze challenge heeft me geen geld bespaard. Ik geef geen onverantwoorde bedragen uit aan alcohol en heb in plaats van alcohol wat duurdere kwaliteit kaas voor een weekendborrel (zonder alcohol!) gekocht. Zo bezien heb ik het geld aan andere luxe uitgegeven. Zolang de vaste lasten betaald zijn en een bedrag naar de spaarrekening is overgeboekt vind ik dat prima.
Hoe zie ik de toekomst voor me? Ik ga door voor de veertig-dagen challenge. In die tussentijd ga ik nog een lekkere kaasfondue maken, waarbij ik een klein flesje koop, dat ik volledig in twee gerechten ga verwerken. Ik wil weer terug naar mijn niveau van alcohol drinken van jaren geleden. Af en toe een glaasje, bijvoorbeeld op vakantie in een luxe restaurant of heel af en toe verwerkt in een gerecht. En ik kan dat merk bier of wijn wel kopen om thuis op te drinken, maar zonder de sfeer en de exacte ingrediënten van de vakantiebestemming is het toch anders.

Dat is mijn grootste les geweest, dat ik ben gaan drinken uit gewoonte en niet meer bewust iets wat ik lekker vind. En terugblikkend op mijn leven, stevige drinkers zijn niet ‘gezellig’, eerder het tegendeel. Dus bye bye zure witte wijn, smakeloos bier en walgelijk zoete sterke drank en welkom voor kombucha, frisdrankjes voor volwassenen en kwaliteitsthee.

Gerelateerd

Blog Jennifer

Blogger aan het woord

Deze week heb ik niet zoveel bijzonders meegemaakt. Geen alcohol drinken is inmiddels normaal voor mij geworden. Ik heb één keer zin in iets sterkers gehad, op donderdag-of vrijdagmiddag voor…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat