Blogger aan het woord

Nulpuntnul punten

Een collega van me is biersommelier. Hij heeft allerlei cursussen en trainingen – proeven is leren – gevolgd en is nu een heuse kenner. In mij heeft hij een gewillig oor als het over speciaalbier gaat. Alleen is hij vooral ook fan van de Indian Pale Ale, of kortweg IPA. Een erg hoppig bier dat mij helemaal niet kan bekoren. Gekke modegril vind ik het. Dan ben ik nog liever geheelonthouder. Op het werk is hij met enkele collega’s een biercompetitie begonnen. Dat werkt zo: iedere maand kiest één van hen een bier uit, dat hij voor alle deelnemers koopt. Dat bier wordt geproefd, gewogen en becijferd en aan het einde van het jaar is er dan een bier-van-het-jaar. Het is begonnen met een klein clubje, maar inmiddels werd het tijd voor uitbreiding. Of ik vanaf januari ook mee wilde doen.

Ik had al ‘ja leuk!’ gezegd, toen ik bedacht dat januari misschien niet de handigste maand is om aan een biercompetitie te gaan beginnen. Maar meteen daarop schoot me te binnen dat het ook wel een leuke manier kon zijn om wat zieltjes te winnen voor een alcoholvrije maand. De collega keek aanvankelijk erg bedenkelijk toen ik zei dat ik dan graag in januari het bier wilde kiezen en dat het een alcoholvrije zou worden.

Even tussendoor. Een kleine ergernis van me gedurende de IkPas-campagne is toch dat ook het drinken van alcoholvrij bier wordt ontraden. Het zou teveel doen denken aan het alcoholhoudende vocht en dus niet goed zijn om duurzaam te minderen. Althans: dat is mijn samenvatting. Terwijl ik vervolgens wel de wereld aan recepten voorbij zie komen aan alcoholvrije drankjes die me meer dan slechts in de verte doen denken aan cocktails. Maar goed. Terug naar mijn collega.

Hij leek dus niet echt enthousiast over het 0.0 idee van me. Maar enkele anderen vonden het wel een grappig plan. En even later was ook hij om. In december staat voor hem namelijk altijd de bieradventskalender op het programma. Elke dag een ander, soms zwaar bier. ‘Misschien niet zo gek om in januari wat te minderen’. Toen ik vervolgens de woorden ‘of helemaal te stoppen’ uitsprak, moest hij echter aan het zuurstof. Ook de anderen keken smalend: ‘Je kunt ook overdrijven, Jan.’ Er is geloof ik geen missionaris aan me verloren gegaan.

Nu is dus de uitdaging een bier te vinden zónder alcohol, dat toch in de smaak valt. Inmiddels is de keuze ook in dit segment namelijk reuze. Het alcoholvrije speciaalbier is niet meer weg te denken uit de schappen van super en slijter. Maar hoe ik ook zal zoeken en wat ik ook zal vinden, hoezeer de verkoper ook zal aanprijzen dat je het verschil niet proeft, ik durf wel een voorspelling aan: het alcoholvrije januari-bier eindigt dit jaar laatste. Met nulpuntnul punten.

Gerelateerd

Blog Jan

Blogger aan het woord

Glanzend In mijn zoektocht naar alles wat los en vast zit over alcohol trof ik ook een onthutsend staatje over de maatschappelijke schade als gevolg van alcohol gerelateerd geweld, verkeersdoden…
Lees meer
Blog Jan

Blogger aan het woord

In januari lees ik veel over de effecten van alcohol. Dat is ook niet zo moeilijk: artikelen daarover verschijnen tijdens de droge maand bij de vleet. Veelal worden daarin de…
Lees meer
Blog Jan

Blogger aan het woord

Thee Ik ben opgegroeid in Gieten, Drenthe. Mijn ouders waren verstokte rokers. Vooral mijn vader. Ze rookten zelfs in onze deux-chevaux, met mij en onze grote herdershond Radjah op de…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat