Blogger aan het woord

Wat een week was de afgelopen week!

Verschillende momenten waarop ik normaal gesproken een borrel zou drinken. Zo was er het afscheid van een collega die een andere baan had gevonden, verscheen ‘onvoldoende saldo’ bij het pinnen in een winkel, stortten de overgordijnen naar beneden in de woonkamer én vond ik een andere baan. Gebeurtenissen die afzonderlijk reden genoeg kunnen zijn om op te proosten, laat staan bij elkaar gepropt in 2 dagen tijd.

Maar goed, alle verleidingen zijn weerstaan en doorstaan. En eigenlijk valt het goed mee. Omdat een positieve keuze is gemaakt: ik kies ervoor om de maand januari nuchter door het leven te gaan. Niet: ik kies ervoor om geen alcohol te drinken. Zo’n keuze stimuleert niet, omdat het dan gaat om wat je niet wilt. Een keuze werkt beter als het gaat om iets wat je wel wilt, iets positiefs. Dat zet aan tot actie.
Het is geen wijsheid van mezelf. Ik las erover in een boek van Daniel Ofman. Daarin legt hij uit dat het beter werkt als je een keuze vóór iets maakt in plaats van tegen iets of een wens formuleert. Een wens is ‘ik wil in januari nuchter blijven’. Beter is ‘ik kies ervoor om in januari nuchter te blijven’.
Je kunt het ook proberen om geen alcohol te drinken. Proberen is iets heel vreemds. Je doet iets of je doet iets niet. Als je probeert om geen alcohol te drinken, dan drink je wel of geen alcohol. De uitkomst is onzeker en de kans van slagen ook. Als je ergens voor kiest is de kans van slagen groter. Probeer het maar eens!

Wat valt er tegen deze Dry January? Ik ben nog geen gram afgevallen, niks! Misschien komt dat omdat ik op dit punt geen keuze heb gemaakt. Dat was slechts een wens. Ik zou het leuk hebben gevonden als…. Zo zijn er nog 100 dingen te bedenken.
Laat ik er in februari maar eens voor kiezen om 2 kilo af te vallen.
Al met al: het leven draait om keuzes. Je kunt kiezen hoe je met gebeurtenissen omgaat: verdrink je de ellende van een lege bankrekening? Proost je met alcohol op een nieuwe baan? Of maak je een andere keuze? Kies bewust..

Gerelateerd

Blog Jack

Blogger aan het woord

Vorig weekend een lekkere fles rode wijn ontkurkt, uit Portugal, en van genoten. Op oudejaarsdag het laatste glas uit de fles geperst. Vanaf nieuwjaarsdag ‘de knop om’. Dit weekend gaat…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat