Wordt 0.0 in plaats of naast alcohol gedronken?

16 april 2023 / Actueel / Achtergrond

Werd je voorheen nogal eens meewarig aangekeken als je een nulpuntnulletje bestelde, is dit tegenwoordig niets om je voor te schamen. 0.0 is hot. Een goede zaak voor onze gezondheid zou je denken. Alleen als 0.0 in plaats van alcohol wordt gedronken. En dat is nog maar de vraag.

Uit eerder onderzoek van het RIVM in samenwerking met het Trimbos-instituut bleek dat de vraag naar alcoholvrij bier in supermarkten en slijterijen tussen 2013 en 2020 met 316 (!) procent steeg. Daarentegen zagen onderzoekers in die periode geen daling bij het alcoholgebruik onder jongeren en volwassenen. Daarmee kunnen we dus niet vaststellen of 0.0 in plaats of gewoon naast alcohol wordt gedronken. Al is het aannemelijk dat 0.0 ernaast en niet per se in plaats van worden gedronken.

De andere kant van de medaille

Wanneer wordt vastgesteld dat 0.0 inderdaad ernaast en niet per se in plaats van alcoholhoudend wordt gedronken, dan heeft tot gevolg dat de zichtbaarheid van alcoholmerken alleen maar toeneemt. Zo raken jongeren en ook kinderen eerder bekend met de grotere alcoholmerken. En de stap van 0.0 naar alcoholhoudend is dan sneller gemaakt.

Geen 0.0. Wat dan?

Natuurlijk zijn de gezondheidsvoordelen groot als je jouw favoriete alcoholische drankje (consequent of zeer regelmatig) vervangt met een nulpuntnulletje. Dan drink je 0.0 in plááts van alcoholhoudend. Wil je het echt helemaal goed doen? Dan vervang je jouw 0.0 met een ander alternatief dat geen alcoholhoudend equivalent kent. Denk aan een bruisende limonade, een mousserende thee of een spannende kruidencombinatie. Er is in deze gevallen geen sprake van een ‘opstapproduct’ (van 0.0 stap je sneller over op alcoholhoudend), maar van een op zichzelf staan product. Proost!

Bron: AT5/YouTube.nl

Gerelateerd

30 mei 2023 / Achtergrond

Leestip: KIJK Magazine

KIJK Magazine is een magazine boordevol wetenschap en technologie. Het tijdschrift bestaat al sinds 1968 en is voor iedereen die wil weten hoe het écht zit. Wij vonden een aantal…
Lees meer
28 mei 2023 / Achtergrond

Podcasts over alcohol

Er is al veel over alcohol verteld en beweerd. In verschillende media wordt het onderwerp regelmatig aangesneden. Ook ‘de podcast’ is een populaire manier om te praten over alcohol en…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat