Verrassende producten met alcohol

Tijdens jouw pauzemaand blijven de biertjes ongeopend en de flessen wijn dicht. Duidelijk en logisch. Maar wist je dat in sommige (alledaagse) producten ook alcohol kan zitten? Wij praten je bij.

Bak ze bruin

Alles wat met gist of gisting te maken heeft, kan alcohol bevatten. Zo ook de welbekende afbakbroodjes. Hoe dat zit? Hoewel het hier om een zeer lage dosering gaat, wordt alcohol soms verneveld over de broodjes. Dit om de groei van micro-organismen zoals schimmels en gisten tegen te houden. Het kan dus zijn dat je bij het openen van de verpakking een lichte alcoholgeur ruikt.

Ook bij het bakken van gewoon brood komt er spontaan alcohol vrij. Het bakkersgist dat bakkers gebruiken om het brood een luchtige structuur te geven, zorgt er bij de gisting voor dat er in zeer lage hoeveelheden alcohol vrijkomt.

Doe maar een vruchtensapje…of toch niet?

Het drinken van een vruchtensapje zou jouw alternatief voor deze alcoholvrije maand kunnen zijn. Maar pas op, vruchtensappen zijn vatbaar voor fermentatie. Tijdens de fermentatie, oftewel het rijpingsproces, kunnen de fruitsuikers gemakkelijk worden omgezet in ethanol (alcohol). Deze fermentatie kan zich bovendien zowel tijdens als na het productieproces voordoen. Als je een fles vruchtensap voor een lange tijd laat staan in je keuken, kan het dus zijn dat er alcohol gevormd wordt.

Kombucha

We haalden dit alternatief al vaker aan in de nieuwsbrieven en ook altijd met dezelfde ‘waarschuwing’: het drankje heeft een hoger zuurgehalte en kan minimaal gedronken worden door mensen met een gevoelige maag en kombucha bevat een heel klein percentage aan alcohol. Bij het produceren van deze groene thee worden gisten gebruik, waarbij alcohol wordt aangemaakt. Bovendien moet commercieel geproduceerde kombucha minder dan 0,5 procent alcohol bevatten, anders mag het niet als non-alcoholische drank verkocht worden.

Of je een banaan lust

Misschien niet echt een verrassing na het lezen van het verhaal achter het vruchtensapje, maar toch goed om te noemen want bij velen ligt ‘ie standaard op de fruitschaal: de banaan. Een banaan die alsmaar rijper wordt vertoont niet alleen bruine plekken, ook de suikers worden langzaamaan (dankzij het gistingsproces) omgezet in het bijproduct alcohol. Een heel rijpe banaan bevat zo’n 0,4 procent alcohol. Dit geldt trouwens ook voor ander rijp fruit zoals mango’s.

En nu?

Geen zorgen. Je moet extreem je best doen wil je iets merken van de alcohol die deze producten in zich hebben. Zo zou je 5,2 kilo rijpe bananen achter elkaar moeten eten en 4,2 liter kombucha moeten drinken om de wettelijke grens van 0,5 promillage te bereiken. Dat is zo goed als niet te doen en nog gevaarlijk ook.

Maar wil je deze maand echt niks, noppes, nada aan alcohol binnenkrijgen (bewust of onbewust)? Loop dan in de supermarkt ook met een boog om de afbakbroodjes, vruchtensappen, kombucha en bananen heen.

Bron: hln.be

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat