Vakantietijd is ook NIX18

Alle scholen zijn dicht en dus heeft iedere scholier in het land vakantie. Dat betekent relaxen en genieten van zon, zee, strand, BBQ’en, nieuwe mensen leren kennen en tot laat opblijven. En iedereen weet: de verleiding is groot om grenzen te verleggen op vakantie. Een biertje of wijntje drinken of een (e-)sigaret roken is al snel spannend dan. Hoe ga je hier als ouder mee om?

Bijna iedereen kent NIX18. Deze wet houdt in dat jongeren onder de 18 geen alcohol of tabak mogen kopen en/of gebruiken. Toch is de verleiding voor velen groot om het wel te doen. Zeker op vakantie. Wij hebben enkele tips voor je op een rij gezet die je als ouder helpen hoe hiermee om te gaan.

De voordelen van NIX18

Gezondere hersenen / De hersenen van je kind zijn nog volop in ontwikkeling. Alcohol drinken werkt die ontwikkeling juist tegen.

Betere focus in de klas / Je kind zal door geen alcohol te drinken beter presteren op school.

Minder kans op verslaving / Hoe jonger je kind begint met drinken, hoe groter het risico op alcoholproblemen in de toekomst.

Veilig thuiskomen / Als je kind geen alcohol drinkt, gaat hij of zij fris terug naar huis van een feestje. De kans op een ongeluk is gewoon kleiner!

Praten met je kind over zijn alcoholgebruik helpt

-Snijd het onderwerp regelmatig aan. Praat erover tijdens de afwas of wanneer jullie in de auto zitten. Vraag naar het alcoholgebruik van je kind en van zijn of haar vrienden.

-Pak een actualiteit uit het nieuws rondom het thema alcohol en gebruik deze als aanleiding voor jullie gesprek.

-Zorg dat je goed voorbereid een gesprek in gaat. Weet dus waar je over praat als je zegt dat alcohol extra schadelijk voor jongeren is. Hier vind je meer informatie over alcohol en het effect ervan op jongeren.

-Blijf in gesprek met je kind (monitoring), weet wat hij/zij doet en met wie.

-Een afkeurende houding ten opzichte van alcohol heeft een beschermende factor. Hiermee zend je het signaal uit dat het drinken van alcohol niet goed is.

Drinkt je kind op vakantie toch?

Mocht je kind toch drinken op vakantie, dan is het belangrijk om met je kind in gesprek te gaan over wat hij gedaan heeft, hoe hij zich eronder voelt en wat hij kan doen om het vertrouwen in jou te herstellen. Toon hierbij ook begrip voor zijn situatie en bedenk dat hij er misschien zelf ook spijt van heeft. Laat hem rustig uitleggen wat hij heeft gedaan die avond en wat de aanleiding was om zoveel te drinken. Probeer ook te achterhalen of hij vaker (veel) drinkt.

Daarnaast is het goed om te vragen aan je kind wat en hoeveel hij heeft gedronken. Misschien weet hij het niet meer precies, maar laat hem een schatting maken. Het aantal kan misschien nog meevallen, want hij is waarschijnlijk niet gewend te drinken en is misschien nog niet zo groot. Dat zijn factoren die iemand sneller onder invloed laten raken. Voor kinderen zijn één of twee glazen soms al te veel. Bron: stap.nl.

Het keyword hier is dus: communicatie!

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat