Trek doorvoelen en overwinnen

Een van de vragen waarop bijna iedere pauzeerder vroeg of laat een eigen antwoord zoekt, is: ‘hoe ga ik om met trek?’ Ofwel: de zin in een alcoholisch drankje die je tijdens je alcoholpauze soms kan overvallen. Eerder las je al hoe je met afleiding of vervanging een vlaag van trek kan verslaan. Maar je kunt er ook voor kiezen om de trek te doorvoelen. Hoe je dat doet, legt yogadocente Sabine uit.

Heb jij tijdens deze challenge al eens moeten vechten tegen de zin in een glas wijn, bier of ander alcoholisch drankje? Misschien ben je toen een rondje gaan lopen, heb je de badkamer eens goed onder handen genomen of belde je ter afleiding met een vriend of vriendin. Een andere tactiek is om, net als psychologe Carien Karsten, je oude gewoonte te vervangen door een nieuwe, aantrekkelijke gewoonte. Maar er is nóg een manier om de trek in een drankje te overwinnen. En dat is de trek doorvoelen.

Yogadocente Sabine Snijders legt uit hoe een simpele oefening uit de yoga kan helpen om je trek niet alleen te weerstaan, maar ook beter te begrijpen. Sabine: “Yoga is een bewustwordingsfilosofie, gericht op het hele mens-zijn; fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Door yoga te beoefenen, raak je je meer bewust van wat er gebeurt in je lichaam en in je hoofd. In dit geval helpt een aandachtsoefening om in plaats van afleiding, juist de confrontatie te zoeken met het gevoel van trek. Het is geen quick fix, maar een laagdrempelige manier om te ontdekken waar je zin in een drankje vandaan komt.”

De oefening duurt ongeveer vijf minuten.

Aandachtsoefening bij opkomende trek:

  • Zoek een rustige plek op.
  • Ga zitten of liggen, het liefst op de grond.
  • Leg je linkerhand op je hart en je rechterhand op je buik.
  • Voel je ademhaling en blijf zo vijf minuten zitten.
  • Laat de gedachten en gevoelens die je hebt tijdens het gevoel van trek voorbijkomen. Voel de emoties opkomen, observeer ze zonder eraan toe te geven.
  • Blijf ondertussen rustig ademhalen.
  • Houd dit vijf minuten vol.

Stilstaan bij de emoties die je voelt tijdens een moment van trek, helpt om erachter te komen wát er precies achter je zin in een glas alcohol zit. Sabine: “Hoe vaker je de oefening doet, hoe meer inzicht je krijgt. Zo kun je erachter komen of bijvoorbeeld verveling of een andere emotie de onderliggende oorzaak is van je zin in een drankje. Zodra je de reden achter de trek kent, kun je deze gerichter aanpakken. Dat maakt het volhouden van je alcoholpauze makkelijker!”

Gerelateerd

Achtergrond

Eet en drink je warm

Nu de temperatuur steeds verder daalt, voel je dat we richting winter gaan. Niet erg, want die lichtjes, die feestdagen, die gezellige avonden je zou ze niet willen missen. Wat…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat