Slikken en weer doorgaan?

Alcohol en medicijnen. Daar is een heleboel over te vertellen. Zo reageren ze op verschillende manieren op elkaar. En wat is waar: gedoseerd drinken in combinatie met medicijnen kan geen kwaad of drank in combinatie met medicijnen is nooit een goed idee? Je leest het hier.

De twee manieren van interactie tussen alcohol en medicijnen worden het beste als volgt omschreven:

De lever speelt een hoofdrol bij het afbraakproces van alles wat we in ons lijf stoppen. Ook alcohol en medicijnen worden hier afgebroken. Zodra je alcohol drinkt, geeft je lever voorrang aan de afbraak hiervan. Als je daarbij medicatie gebruikt, wordt datzelfde systeem verder belast. Op termijn kan dit problemen opleveren.

De tweede manier van interactie, is dat alcohol verschillende effecten op ons lichaam heeft. Bijvoorbeeld: soms word je meer ontspannen van alcohol en strooi je met grapjes. Maar na verloop van tijd -lees: na zoveel drankjes- kan dit gevoel omslaan in suffigheid of vermoeidheid. Bepaalde medicatie -zoals anti-allergiemiddelen en ook antidepressiva- kunnen deze gevoelens versterken.

Gedoseerd drinken of toch helemaal niet?

Of je alcohol kunt blijven drinken bij de medicijnen die je inneemt, hangt natuurlijk volledig af van je alcoholgebruik en het type medicatie. Wel is het zo dat wie veel drinkt, op termijn zal merken dat de lever minder goed werkt. Hierdoor wordt medicatie niet meer goed afgebroken. Advies vragen aan je huisarts over alcohol in combinatie met jouw type medicatie is dan ook verstandig. Als je medicatie moet slikken voor korte tijd is het sowieso goed en ook gemakkelijker om even geen alcohol te drinken.

Slaapmedicatie en alcohol

Slaap- en kalmeermiddelen hebben hetzelfde effect als alcohol: ze werken versterkend. Dus als je ze combineert krijg je de effecten in tweevoud voor je kiezen. Dat betekent in de meeste gevallen, dat je er éxtra suf en slaperig van wordt. Sowieso is het een vreemde combinatie, want je neemt slaapmiddelen om beter te slapen terwijl alcohol een negatief effect heeft op de slaapkwaliteit. Het is het slechtste slaapmutsje ter wereld. Bron: hln.be.

Raadpleeg in alle gevallen van twijfel je huisarts over de combinatie alcohol en medicijnen.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat