Proost! Op de Nederlanders.

12 december 2021 / Actueel / Achtergrond

We kunnen er niet meer omheen. Wij Nederlanders houden wel van een drankje. Om precies te zijn, drinken we gemiddeld 112 dagen per jaar. En zijn we zo’n 16 keer per jaar dronken. Hips. Dat is niet mis.

Deze resultaten en meer werden onlangs gepubliceerd en lazen we in het Global Drug Survey Report. In dit rapport staat onder andere hoeveel er gedronken wordt in alle landen. Het onderzoek werd onder 32,022 mensen uit 23 landen uitgevoerd.

Even terug naar Nederland. Met 112 dagen per jaar staan we in de top 3 van grootste drinkers onder de 23 ondervraagde landen. Nieuw-Zeeland staat op nummer 2 (120 dagen) en Frankrijk (joie de vivre en laisser faire) is de onbetwiste nummer 1 (132 dagen).

Hollandse man vs. Hollandse vrouw

Die 112 dagen per jaar is een gemiddelde. En het zijn vooral de Nederlandse mannen die het gemiddelde opkrikken. Zij drinken 121 dagen per jaar, terwijl Nederlandse vrouwen 102 dagen en transgender, non-binaire en intersekse personen 116 dagen per jaar alcohol drinken.

Nog meer feiten & cijfers

112 dagen per jaar. Dat zijn ongeveer 2 dagen per week 1 of meerdere glazen alcohol. Gemiddeld hebben Nederlanders volgens het rapport zo’n 24 keer per jaar spijt over de hoeveelheid alcohol die ze hebben gedronken. De Denen en Finnen drinken juist het vaakst zonder schuldgevoel. Zij hebben allebei maar zeventien keer per jaar spijt van hun alcoholgebruik. Bron: gelderlander.nl.

Net iets te veel van het goede

Van de 112 dagen waarop we gemiddeld drinken, zijn Nederlanders zo’n 15,7 dagen per jaar ook écht dronken. En ook hier verschillen mannen en vrouwen van elkaar. Mannen zijn 18,7 dagen per jaar dronken en vrouwen 12,3 dagen. Die 15,7 komt omgerekend neer op iets meer dan 1 dronken uitspatting per maand. Zo anders is dat bij de Australiërs die gemiddeld 26,7 dagen per jaar met een dubbele tong praten. Van de 12 maanden bijna een hele maand dronken doorbrengen…en de rest van het jaar hoofdpijn?

 

 

Gerelateerd

30 mei 2023 / Achtergrond

Leestip: KIJK Magazine

KIJK Magazine is een magazine boordevol wetenschap en technologie. Het tijdschrift bestaat al sinds 1968 en is voor iedereen die wil weten hoe het écht zit. Wij vonden een aantal…
Lees meer
28 mei 2023 / Achtergrond

Podcasts over alcohol

Er is al veel over alcohol verteld en beweerd. In verschillende media wordt het onderwerp regelmatig aangesneden. Ook ‘de podcast’ is een populaire manier om te praten over alcohol en…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat