Pauzeren heeft echt heel veel zin

Een alcoholpauze, heeft dat zin? Om heel kort te zijn: ja! Maar ja, dan weet je eigenlijk nog niks. Daarom voor alle twijfelaars, pauzeerders die wel een oppepper kunnen gebruiken en iedereen die het maar horen wil: lees hier meer over de boost die jouw lichaam krijgt.

Als je net bent begonnen, gaat je lichaam in de opruimmodus. Die grote schoonmaak kan voelen als een kater. Je bloedsuikerspiegel schommelt wellicht wat, maar neemt al snel stabiele vormen aan.

Na dat eerste katerige gevoel, gaat je lichaam in de detoxstand. Je kunt te maken krijgen met allerlei ontwenningsverschijnselen in meer of in mindere mate. Misschien slaap je slechter, krijg je last van hoofdpijn of voel je je gedurende een langere tijd vermoeid. Wil je meer lezen over ontwenningsverschijnselen: Lees dan dit artikel.

Na ongeveer 72 uur gaan hersencellen renegeren. Met andere worden: hersencellen herstellen zich en er worden nieuwe stamcellen aangemaakt.

Als je de eerste week hebt gehad, begint er licht te schijnen aan het eind van de donkere tunnel. Je slaapritme lijkt beter te worden en de scherpe randjes van de ontwenningsverschijnselen zijn eraf.

Na twee weken begint het feest pas echt. Je maag kalmeert, je huid ziet er gezonder uit, de spijsvertering verbetert en je verliest misschien zelfs wat gewicht.

Als je derde week erop zit, nemen je cognitieve functies toe (nu onthoud je ineens wel welke boodschappen je allemaal moet halen) en stabiliseert je bloeddruk.

Met een pauzemaand achter de kiezen heb je je lichaam een grote dienst bewezen. Je huid straalt, je levervet is met vijftien procent afgenomen en de witte en grijze stof in je hersenen neemt in grootte toe.

Nog heel even dan

Ben jij van plan om nog langer te genieten van de vele voordelen (geen flaters en geen katers), dan trek jij de positieve lijn die je lichaam doormaakt, lekker door. Na twee maanden zitten je cognitieve functies weer op het oude niveau. Onthouden, plannen, beredeneren en beslissen kun je wederom als de beste.

Drie maanden verder en ook mentaal voel je je kiplekker. Angstige of sombere gevoelens gerelateerd aan alcohol voel je niet meer. Bloedcellen vernieuwen zich, waardoor je een meer energie hebt. Na een dag werken, kost sporten, spelen met de kinderen of de tuin aanpakken je geen moeite.

Lichter qua lichaam en geest, zwaardere portemonnee

Er zitten, zoals je weet, tal van voordelen aan een (lange) pauze. Wat dacht je van een verminderde kans op mond-, lever- en borstkanker? Wat niet vermindert, maar juist groeit is je bankrekening. Stel je drinkt iedere week 5 flessen wijn à €5. Een snelle rekensom leert ons dat je dan €1.200 per jaar aan alcohol uitgeeft. Wat betreft bier komen we nog iets hoger uit. Als je twee kratten à €18 (exclusief statiegeld) per week drinkt, kom je uit op ruim €1.700 op jaarbasis alleen al aan bier. Zonde toch?

Gerelateerd

Achtergrond

Dit was het nieuws

Er gebeurt veel in ons land en in het buitenland wat betreft alcohol, het gebruik daarvan en de regels die erbij horen. Wij zetten de meest opvallende nieuwtjes op een…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat