Nuchter zijn en sociaal doen. Zo doe je dat.

Hoe dans je nuchter? Waar laat je je handen? Wat als er alleen maar alcohol te verkrijgen is? En hoe reageren mensen als je zegt dat je tijdelijk geen alcohol drinkt? Allemaal vragen die door je hoofd kunnen gaan wanneer je pauze viert. Geen nood, je sociale leven hoeft niet te eindigen bij het inlassen van een alcoholpauze. Met onderstaande tips geniet je nog steeds van je avondjes uit.

Begin klein

De verjaardag van je beste vriend, de bruiloft van je broer of je langverwachte reis naar Vegas zijn nu niet bepaald voorbeelden van gelegenheden die zich lenen voor een goede ‘eerste keer nuchter’ zijn. Voor bijna alles geldt, maak kleine stapjes, dus ervaar eerst een nuchtere brunch of een alcoholloze spelletjesavond.

Langzaam opbouwen

Heb je een paar nuchtere succesavonden achter de rug, begin dan met het vergroten van de ruimte en het aantal mensen wanneer je uitgaat. Dus misschien dat café op de hoek of een karaokeavond in die nieuwe bar in het centrum. Laat de nachtclub of dorpspubquiz in ieder geval nog even voor wat ‘ie is.

Wees eerlijk

Uiteindelijk zul je, zelfs na langzaam opbouwen, vroeg of laat in een situatie terechtkomen met mensen met wie je vroeger dronk. Een smoes is snel verteld, maar de ervaring leert dat eerlijk zijn het beste werkt. Al kan een “Ik drink vanavond niet”, ook prima. Je bent andere mensen geen uitleg verschuldigd.

Plan een uitgang

Of het nu een groot sociaal event is of niet, er komt een punt dat je wil vertrekken. Dat kan zijn omdat je drang naar een glas alcohol te groot wordt. Of omdat iedereen om je heen steeds meer beschonken raakt. Of, en dat hopen we, omdat je een paar uur veel plezier hebt gehad en nu gewoon lekker naar je bed wilt. Zorg ervoor dat je een plan hebt om naar huis te gaan, bij voorkeur een plan dat niet afhankelijk is van anderen die drinken. Wees niet bang om weg te duiken wanneer de tijd rijp voor je is, ook al is dat veel eerder dan wanneer je dronken bent.

Trakteer jezelf

Je hoeft heus niet alleen maar cola te drinken als je nuchter sociaal gaat doen. Veel kroegen, cafés en restaurants hebben tegenwoordig behoorlijk wat keus aan alcoholloze alternatieven. Ga vooral op onderzoek uit en probeer meerdere varianten en smaken. Een ander soort traktatie is jezelf iets geven, omdat je ze goed bezig bent én omdat je geld bespaart nu je niet meer drinkt. Dat kan die begeerde vishengel zijn of dat paar schoenen waar je al een tijd op zit te azen. Mag best!

Snelle rekensom

Stel: je drinkt één fles wijn per dag. Eén glas voor het eten, twee glazen bij het eten en daarna op de bank nog twee glazen. Als je ervan uit gaat dat die fles ongeveer €6 kost dan is dat €42 per week en dus €180 per maand.

Ga je één keer in de week naar een terras en geef je daar ongeveer dertig euro uit aan drank en koop je ook nog twee flessen wijn voor thuis? Dan zit je ook op die €42 euro per week en €180 per maand.

Op jaarbasis drink je dan voor €2160,- aan alcohol weg.

Geniet ervan

Pauzeren is vooral genieten. Geen katers, geld besparen, meer energie, geen stress om wat er is gezegd of gebeurd, een betere huid, betere nachtrust, en zoveel meer quality time. Vooral dat laatste is onbetaalbaar.

Fijne pauze!

Gerelateerd

Achtergrond

Eet en drink je warm

Nu de temperatuur steeds verder daalt, voel je dat we richting winter gaan. Niet erg, want die lichtjes, die feestdagen, die gezellige avonden je zou ze niet willen missen. Wat…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat