Nuchter en wakker in het vliegtuig

Eerder vertelden we al dat het drinken van alcohol en vliegen geen ideale combinatie is. Onlangs is dit in een studie bevestigd. Wat blijkt? Wanneer mensen in slaap vallen na het drinken van alcohol in een vliegtuig daalt hun bloedzuurstof en stijgt hun hartslag.

Drinken en in slaap vallen onder ‘hypobare omstandigheden’ (lage luchtdruk) is een belasting voor je hart, zeggen de onderzoekers. Dit is met name een risico bij patiënten met hart- en longziekten.

Het onderzoek

Bij de deelnemers die alcohol hadden gedronken voordat ze in de hoogtekamer sliepen, daalde de zuurstofverzadiging in hun bloed tot gemiddeld 85%, zo bleek uit het onderzoek. Hun hartslag steeg tot een gemiddelde van ongeveer 88 slagen per minuut, waarschijnlijk om de lagere zuurstofniveaus te compenseren.

Ter vergelijking: bij degenen die op zeeniveau alcohol dronken voordat ze gingen slapen, daalde de zuurstofverzadiging in hun bloed tot 95% en steeg hun hartslag tot 77 slagen per minuut, zo bleek uit het onderzoek.

Gezonde mensen hebben doorgaans een zuurstofsaturatie tussen 95% en 100%, volgens de Centers for Disease Control and Prevention. Deskundigen zeggen dat een zuurstofsaturatie van minder dan 90% reden tot bezorgdheid is.

Bron: welingelichtekringen.nl. Lees hier meer over het onderzoek.

En dan nog dit…

Omdat je je op grote hoogte bevindt, heeft alcohol een ander effect op je dan wanneer je letterlijk met beide benen op de grond staat. Dit heeft te maken met de luchtdruk. Als je vliegt is er minder luchtdruk en is het voor je lichaam moeilijker om zuurstof op te nemen. Een wat duizelig gevoel kan dan het gevolg zijn. Als je daarnaast dan ook nog een ‘gin-tonic-want-het-is-vakantie’ hebt gedronken, dan kun je je meer dronken voelen dan je in werkelijkheid bent. Dit dronken gevoel wordt vaak versterkt door het gebrek aan een voedzame maaltijd in het vliegtuig. Grote kans dat je dat wijntje of biertje op een lege maag drinkt. En dan komt de alcohol extra hard aan.

Grotere kans op uitdroging

Je hersenen raken op verschillende manieren beïnvloedt door alcohol. Een van de effecten is dat alcohol de afgifte van het antidiuretisch hormoon onderdrukt. Dit hormoon zorgt er normaal gesproken voor dat je nieren water uit je plas halen en terug in je bloed brengen. Nu krijgen je nieren dit seintje niet, met als resultaat dat je na het drinken van alcohol vaker moet plassen. Hierdoor droogt je lichaam, ondanks het drinken, uit. Tel daarbij op dat de lucht in een vliegtuig erg droog is en je lichaam komt op een gegeven moment vocht tekort. Voldoende water drinken en zo min mogelijk zout eten zorgen voor een goede hydratatie. En dat biertje of wijntje ruilen tegen een drankje zonder alcohol helpt natuurlijk ook…

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat