Je een delirium drinken. Doe maar niet.

‘Ik ga mezelf vanavond helemaal een delirium drinken’. Nou, doe maar niet. Een delirium of delirium tremens gaat gepaard met diverse storingen en er kan zelfs sprake zijn van een dodelijke afloop.

Een delirium, ook wel een delier genoemd, is een toestand van geestelijke verwardheid. Het ontstaat wanneer de hersenen niet alle prikkels meer kunnen samenvoegen tot een logisch en samenhangend beeld. Symptomen van een delirium kunnen zijn:

-Rusteloos, angstig, prikkelbaar, snel af te leiden.

-Zet plotseling op en wisselt in intensiteit over de dag.

-Er is een storing in het dag- en nacht ritme.

-Mensen kunnen zich slecht concentreren, hebben soms geheugenverlies en kunnen zich slecht oriënteren.

-Waarnemingsstoornissen: bijvoorbeeld hallucinaties.

-Denk- en taalstoornissen.

-Wanen: bijvoorbeeld paranoïde wanen.

-Moeilijk gevoelens kunnen tonen.

Lichamelijke oorzaken

Een delirium heeft vaak een lichamelijke oorzaak. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een infectie, ziekte aan het hart of de hersenen. Ook zaken als medicijngebruik, stress, angst of te weinig slaap dragen bij aan het ontstaan van een delirium.

Delirium Tremens

Naast het ‘gewone’ delirium kennen we ook het delirium tremens. Deze laatste heeft maar één oorzaak: chronische alcoholvergiftiging. De symptomen bij delirium tremens wijken niet af van het delirium.

Het verschil tussen beide zet hem erin dat een delirium tremens kan optreden bij alcoholisten die plotseling stoppen met drinken. Vaak treedt een delirium tremens acuut op en gaan er geen waarschuwingen aan vooraf. Bij driekwart van de mensen duurt een delirium tremens 72 uur of korter. Een delirium (tremens) kost veel energie. Na afloop vallen mensen in een diepe slaap en kunnen zich bij het wakker worden niets meer van het delirium tremens herinneren. In één op de tien gevallen is er sprake van een dodelijke afloop.

Bron: radboudumc.nl en alcoholinfo.nl.

Gerelateerd

Achtergrond

Eet en drink je warm

Nu de temperatuur steeds verder daalt, voel je dat we richting winter gaan. Niet erg, want die lichtjes, die feestdagen, die gezellige avonden je zou ze niet willen missen. Wat…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat