Hoe nuchter is Nederland ten opzichte van de rest van Europa?

Enige tijd geleden publiceerde het Europese bureau voor de statistiek, Eurostat, onderzoekscijfers over de alcoholconsumptie onder volwassenen binnen de Europese Unie. Hieruit blijkt dat we ons beeld van nuchter volkje misschien iets bij moeten stellen: bijna de helft van de Nederlanders drinkt iedere week alcohol. Hiermee ‘verslaan’ we alle andere Europese deelnemers.

Het Europese onderzoek, dat de statistieken van alle Europese landen uit 2019 met elkaar vergeleek, levert verschillende verrassende conclusies op.

Uitkomsten onderzoek naar alcoholgebruik in Europa in 2019:

  • Eén op de twaalf Europeanen drinkt dagelijks alcohol, bijna 29% drinkt wekelijks, een kleine 23% maandelijks en meer dan een kwart drinkt nooit (heel 2019 niet).
  • De grootte van de groep dagelijkse drinkers neemt per leeftijdscategorie toe. Waar in de leeftijdscategorie 15 tot 24 jaar slechts 1% dagelijks drinkt, spannen de 75-plussers de kroon met 16%. Hier staat tegenover dat de groep niet-drinkers ook het grootst is onder de oudste leeftijdscategorie: meer dan 40% drinkt geen alcohol.
  • Mannen drinken vaker dagelijks dan vrouwen (13% tegenover 4%).

Dagwinnaar: Portugal

Wat betreft dagelijks drinken blijkt Portugal koploper: één op de vijf Portugezen drinkt iedere dag alcohol. Nummers twee en drie zijn Spanje (13%) en Italië (12,1%). Het minst wordt er dagelijks gedronken in Letland en Lithouwen (1%).

Opvallend is dat Portugal en Spanje ook het grootste verschil kennen tussen mannen en vrouwen qua drinkfrequentie (in Portugal 33,5% mannen versus 9,7% vrouwen en in Spanje 20,2% tegenover 6,1%). Kortom, het zijn vooral de mannen die dagelijks drinken.

Nederland koploper wekelijks drinken

Dat onze zuiderburen de ranglijst wat betreft dagelijks drinken aanvoeren, is geen gekke conclusie. Deze landen kennen stuk voor stuk een eetcultuur waar een glas wijn de maaltijd compleet maakt. Daarom is de top drie qua wekelijkse alcoholconsumptie des te verrassender: deze bestaat uit Nederland (47,3%), Luxemburg (43,1%) en België (40,8%). Bijna de helft van de Nederlanders drinkt iedere week alcohol. Hiermee behoort Nederland tot de landen met de meest regelmatige drinkers.

Wel constant, geen pieken

Hoewel we de meest regelmatige drinkers zijn, staan we niet bekend als binge drinkers. In de categorie alcoholische uitspattingen waarbij meer dan 60 gram pure alcohol per gelegenheid wordt gedronken, gaat de ‘eer’ van de eerste plaats naar Denemarken. Bijna 38% van de Denen zakt minimaal eens per maand flink door.

Andere weetjes over alcoholgebruik in Europa:

  • Het percentage maandelijkse drinkers is het hoogst in Litouwen (31,3%), Letland (31,1%) en Cyprus (30,4%).
  • De groep geheelonthouders is het grootst in Kroatië: ruim 38% van de volwassenen hier drinkt nooit.
  • In alle Europese landen zijn de niet-drinkers vooral vrouwen. Dit verschil is het grootst in Cyprus waar 12,8% van de mannen niet drinkt tegenover 44,2% van de vrouwen, Bulgarije (16,2% tegenover 42%) en Italië (21,5% tegenover 46,7%).

Dit artikel is gebaseerd op onderzoekinformatie gepubliceerd op Eurostat.eu.

 

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat