Het gesprek aangaan over alcohol helpt deel II

Afgelopen woensdag las je al dat duidelijke regels stellen geen effect heeft op de relatie met je kind. Kinderen vinden het over het algemeen prettig om te weten waar ze aan toe zijn. Jouw standpunt met betrekking tot alcoholgebruik heeft meer effect op ze dan je denkt. Hieronder halen we nog een paar aannames rondom opvoeden en alcohol onderuit.

Stelling 3: Als je zelf drinkt, heeft het stellen van regels weinig zin.

Laten we vooropstellen dat het stellen van regels altijd zin heeft, ongeacht of je zelf nu wel of niet drinkt. Er is namelijk een groot verschil tussen jou en je puber. Jij bent volwassen en hij of zij niet. In het meest ideale geval stel je regels rondom alcoholgebruik op voordat je kind begint met drinken. Daarnaast is het aan te raden om geen alcohol in het bijzijn van je kind te drinken.

Stelling 4: Thuis drinken is beter dan ergens anders.

Nóg beter is het om aan te geven dat drinken onder de 18 jaar een ‘no go’ is. Je denkt misschien dat je het thuisdrinken gemakkelijker kunt monitoren en dat het daardoor beheersbaar blijft, maar onderzoek wijst uit dat jongeren die met hun ouders thuis mogen drinken meer drinken dan jongeren die thuis niet mogen drinken.

Jouw invloed op je 18-jarige

De meest effectieve strategie tot 18 jaar is dus helder. Maar wat als je 17-jarige zich hier gewoon niet aan houdt, of als je kind 18, 19 of 20 is? Is helemaal niet drinken geen optie, dan blijft met je kind praten over alcohol de beste tactiek. Veel ouders laten het stellen van regels over alcohol los zodra hun kind 18 jaar of ouder is. En dat terwijl je als ouder meer invloed hebt op het drinkgedrag van je puber of jongvolwassen kind, dan jij misschien denkt.

Onderzoek naar het drinkgedrag onder jongeren, laat zien dat veel pubers en jongvolwassenen aangeven wel degelijk rekening te houden met grenzen die hun ouders stellen. Al worden deze wel eens overschreden, de kans op excessief drinken blijkt een stuk kleiner bij duidelijke afspraken en bij een helder beeld van wat jij als ouder op alcoholvlak goed- of afkeurt.

Bron: ‘Zien drinken doet drinken’ van Trimbos

Stelling 5: Ik heb vroeger ook wat weggedronken en met mij is alles goed gekomen.

In veel gevallen gaat die vlieger op. Maar vroeger was er ook nog niet zoveel bekend over de schadelijke gevolgen van alcohol. We weten nu pas dat het uitstellen van het beginnen met drinken heel belangrijk is. Alcohol is schadelijk voor de ontwikkeling van de puberhersenen. Alcohol heeft namelijk een dempende werking op de hersenen. Het remt de activiteit in bepaalde hersengebieden, waardoor er veranderingen optreden in stemming en gedrag. Pubers reageren anders op alcohol dan volwassenen, omdat hun hersenen nog tot hun 25e in ontwikkeling zijn. Bron: alcoholinfo.nl.

Gerelateerd

Achtergrond

Dit was het nieuws

Er gebeurt veel in ons land en in het buitenland wat betreft alcohol, het gebruik daarvan en de regels die erbij horen. Wij zetten de meest opvallende nieuwtjes op een…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat