Fitheid heeft een positief effect op je herstel

Als sportarts ziet Arjan Kokshoorn patiënten en cliënten met uiteenlopende klachten en vragen. Daarnaast maakt hij deel uit van de leefstijlgroep binnen het JBZ. Want een specialistische kijk op sport draagt bij aan de gezondheid van patiënten.

‘In 4 weken tijd kan je basisconditie al flink toenemen’

Het belang van fit een operatie in gaan, wordt steeds duidelijker. “Sport en bewegen als medicijn komt steeds beter op de kaart te staan. Al hebben we nog veel te winnen”, zegt Arjan. “De sportgeneeskunde is een jonge medische tak, maar er worden wel degelijk stappen gezet. Zo is er binnen het JBZ een leefstijlgroep bestaande uit verschillende specialisten die zo’n 3 keer per jaar bij elkaar komen om te sparren met elkaar. Feit is dat als je bij patiënten inzet op leefstijl, er veel winst te behalen valt op allerlei gebied. Het herstel vlot beter en de patiënt voelt zich energieker zijn hier voorbeelden van.”

Fit een operatie in

Een operatie kost energie. En hoe zwaarder de operatie, hoe meer energie het je kost. Bij het verkleinen van het risico op complicaties en het bevorderen van het herstel speelt de fitheid een grote rol. Arjan: “Het is voor een patiënt belangrijk om te beseffen, dat je veel zelf in de hand hebt wat betreft je eigen herstel. Ook als je weinig tot niet sportte voordat je te maken kreeg met een op handen zijnde operatie, is er conditioneel in korte tijd veel winst te behalen. Zelfs binnen een tijdsbestek van 4 weken, kun je met regelmatig bewegen al veel verbetering voor elkaar krijgen.”

Sportieve tips

Arjan raadt patiënten dan ook aan om te beginnen met sporten of te blijven sporten als je binnenkort voor een operatie staat. “2 tot 3 keer per week lekker bewegen levert je heel veel op. Meer sporten dan dit mag ook, maar luister goed naar je lichaam. De praktijk leert dat als je eenmaal de focus hebt op je gezondheid, er een domino-effect ontstaat. Als je aandacht geeft aan het sporten en bewegen, dan let je vaak ook op je voeding, op je (nacht)rust en laat je de alcohol bewust staan. Want alcohol is van invloed op alle lichaamsprocessen en staat je herstel in de weg.”

Gerelateerd

Achtergrond

Eet en drink je warm

Nu de temperatuur steeds verder daalt, voel je dat we richting winter gaan. Niet erg, want die lichtjes, die feestdagen, die gezellige avonden je zou ze niet willen missen. Wat…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat