Feit of fictie over alcohol in de zomer

In de zomer voelt het drinken van alcohol anders dan in de winter. Lange avonden in de tuin of op het terras en barbecueën totdat je geen pap meer kunt zeggen. Maar die zon op je bol, terwijl jij van (meerdere) wijntjes of biertjes geniet, is die van invloed op bijvoorbeeld hoe dronken je wordt? En klopt het dat je bruiner wordt in de zon als je alcohol drinkt? Wij komen met antwoorden.

  1. Je wordt sneller dronken in de zon

Laten we die mythe maar meteen de wereld uit helpen: je wordt niet sneller dronken in de zon. Tenminste, niet door de zon zelf. Het is wel zo dat je meer kunt gaan drinken, omdat je het warm hebt. Je dorst neemt toe. Doordat je meer en sneller drinkt, word je eerder dronken…

Wat absoluut geen mythe en wel gerelateerd is aan de zon, is de vergrote kans dat je uitdroogt door het drinken van alcohol in de zon. Hoe dat kan, zit zo: alcohol onttrekt vocht aan je lichaam en stimuleert vochtafdrijving (lees: je gaat vaker naar het toilet). Daarnaast zweet je ook in de volle zon. Dat is dus dubbel vochtverlies. Dit vochtverlies ontwikkelt zich al snel in vochttekort. Met uitdroging tot gevolg.

  1. Muggen vinden je lekkerder smaken als je alcohol op hebt.

Ja, klopt! Mensen die alcohol drinken worden vaker door muggen gestoken, dan mensen die geen alcohol drinken. Jouw alcoholpauze zorgt ervoor dat jij minder tot geen last hebt van muggensteken. Dat is toch zzzzzzzuper? Een en ander heeft te maken met de geur die je (nu dus niet) verspreidt wanneer je alcohol drinkt.

Uit Japans onderzoek (2002) kwam naar voren dat de sterke geur die je afscheidt als je alcohol drinkt, muggen aantrekt. Het onderzoek bestond uit een testgroep van twaalf mensen tussen de 20 en 58 jaar. Bij de groep werd het zweet en de temperatuur opgemeten van tevoren. Daarna dronk iedereen 350 ml bier van 5,5% alcohol en werd het zweet en de temperatuur opnieuw gecontroleerd.

Tijdens het onderzoek zat de groep van twaalf in een ruimte waar ook muggen rondvlogen. Omdat muggen niet heel goed kunnen zien, moeten ze het van hun reukorgaan hebben om een doelwit te traceren. En wanneer iemand dus sterk ruikt, betekent dat dat je een heel erg levend mens bent met een herkenbare geur. De Japanse onderzoekers vonden een verband tussen het drinken van alcohol en de hoeveelheid muggensteken. Een tip voor na je pauze: drink je biertje onder een klamboe ; )

  1. Je wordt sneller bruin in de zon als je alcohol drinkt.

Nee, dat is niet waar. Al is er wel een verklaring waarom mensen dit denken. Dermatoloog Menno Gaastra: “Alcohol zorgt voor het uitzetten van de bloedvaatjes hoog in de huid. Daarom raken de bloedvaten beter doorstroomd en wordt de huid roder. Daardoor kan het lijken dat je er bruiner uitziet, maar in wezen is het dus gewoon de roodheid van de alcohol die je ziet. Beluister hier het hele item dat EenVandaag maakte rondom deze vraag.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat