Daarom drinken vrouwen

Waarom je soms de behoefte voelt om alcohol te drinken verschilt per persoon. De een ziet het als ontspanning, de ander heeft het nodig om een groot verdriet te verzachten en een derde persoon drinkt om meer zelfvertrouwen te kweken. In dit artikel lees je wat de algemene drinkredenen voor vrouwen zijn.

Laten we vooropstellen dat wat je nu gaat lezen heus niet voor iedere vrouw geldt. Het gaat hier om een algemeen onderzoek. Wat we lezen op de website van Jellinek is dat vrouwen vaker dan mannen drinken als reactie op negatieve situaties, zoals onaangename emoties, conflicten met anderen of fysiek ongemak. Vrouwen die in hun leven behandeld zijn voor hun alcoholprobleem zeggen in hun jeugd of op latere leeftijd seksueel misbruikt te zijn of seksueel geweld meegemaakt te hebben.

Daarnaast spelen eetstoornissen ook vaak een rol in de alcoholproblemen bij vrouwen. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat veel vrouwen met anorexia ook problemen met alcohol hebben. Bij boulimia ligt dat percentage nog hoger.

Drinkpatroon van vrouwen

Vrouwen hebben liever niet dat anderen hen zien drinken. Daarom drinken vrouwen eerder stiekem en alleen. Schaamte is een reden om niet in het openbaar te drinken en ook het taboe dat rust op drinkende vrouwen draagt bij aan het ‘alleen drinken’. Het grote nadeel van stiekem drinken, is dat de alcoholproblematiek bij vrouwen zich gemiddeld 4 tot 8 jaar later openbaart dan bij mannen.

Vrouwen met alcoholproblemen

-Komen vaker uit gezinnen met een alcoholprobleem.

-Drinken vaker als reactie op negatieve situaties, om pijn te verdoven.

-Drinken vaker stiekem en alleen.

-Hebben eerder last van schuldgevoelens, depressies e.d.

-Krijgen eerder problemen met lever, maag, hart en bloedvaten.

-Zijn vaak hoogopgeleide vrouwen.

Wat is jouw reden om alcohol te drinken?

Het kan best zijn dat je je niet herkent in bovenstaand geschetst profiel. Gelukkig maar! Toch doe je mee aan IkPas. Een slimme zet als je bewust wilt kijken naar je eigen drinkgedrag. Het is dan ook de moeite waard om jezelf de vraag te stellen: ‘Waarom drink ik (soms meer dan anders) eigenlijk?’

Gerelateerd

Achtergrond

Eet en drink je warm

Nu de temperatuur steeds verder daalt, voel je dat we richting winter gaan. Niet erg, want die lichtjes, die feestdagen, die gezellige avonden je zou ze niet willen missen. Wat…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat