Blogger speaking

Ik ben Sonia, 56 jaar en ik woon al meer dan tien jaar in Hongarije. Ik woon hier min of meer zelfvoorzienend samen met mijn dieren op een klein boerderijtje op het platteland.
Ze hebben hier, zacht gezegd, een tikkeltje andere drinkgewoontes dan in het westen van Europa. Zo wordt er niet gewacht tot de 5 in de klok zit voor het eerste borreltje. Nee sterker nog, de lokale kroeg hier in het dorp is geopend van 06.00u tot 07.30u, zodat de mensen voor hun werk nog even een biertje en een palinka (lokale schnaps van 52%) kunnen drinken of een koffie en een palinka naar binnen kunnen werken.  Daarna sluit de kroeg en die gaat vervolgens weer om 16u  open voor als iedereen weer klaar is met werken.
Ik ben inmiddels al aardig ingeburgerd. Zo maakte ik kennis met de palinka in de ochtend bij de koffie van een werkman die mij kwam helpen. En als ik geld voor dat drankje heb, drink ik het nog steeds graag. Op een werkdag drinken de meeste mannen bier en ach, dan dronk ik wel een wijntje mee natuurlijk,  ik ben de beroerdste immers niet 🙂  Tussen de middag een warme maaltijd buiten, en tja bij warm eten hoort een drankje. Nou, leest het,  inburgeren is zo moeilijk nog niet!
Omdat ik zelfvoorzienend leef, moet ik soms echt hard werken. Denk hierbij aan het verzorgen van de moestuinen en het onderhoud van hekwerk en huis. Noeste arbeid. Ik merkte steeds vaker dat er steeds minder uit mijn handen kwam als ik weer op z’n ‘Hongaars’ dronk, en ik vond dat niet wenselijk.
Een vriendin vertelde rond de feestdagen dat ze al eerder mee gedaan had met Dry January en dat haar dat goed bevallen was. Dus ik besloot ook eens een keer mee te doen. We zijn nu enkele dagen op weg, waarvan de eerste dag wel wat lastig verliep. Ik voelde me zwak, ziek en misselijk, maar het gaat beter! Vandaag bijvoorbeeld, heb ik 14 bigshoppers hout voor de kachel naar binnen gehaald, de helft gekloofd en 2 emmers aanmaakhoutjes gehakt. Verder heb ik nog 2 wassen gedraaid, opgehangen,  2 afwassen gedaan, de tuin opgeruimd, de slaapkamer opgeruimd, fornuis gepoetst, geitenstal verschoond  en de koelkast uitgemest!  Ik moet even opletten dat er voor de rest van de maand nog wel wat overblijft hahaha.
Maar goed. De kop is er af!
Lieve groet,  Sonia

Gerelateerd

Blog Sonia

Blogger speaking

Nou dat was het dan,  bijna aan de einddatum, nog 4 dagen te gaan. In mijn vorige blog schreef ik dat ik nog niet wist hoe ik verder zou gaan…
Lees meer
Blog Sonia

Blogger speaking

We zijn halverwege! Het verbaast mij wel een beetje hoe makkelijk het mij uiteindelijk afgaat. Ik had toch wat meer problemen verwacht, maar ik geniet intens van mijn sapjes, limonades…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat