Blogger speaking

Ik moet mijn thuiswerkdag beginnen zonder koffie. De koffiefilters zijn op en de supermarkt is nog niet open. Ik heb ontzettende zin in een lekkere bak koffie. Ik weet zeker dat dertig dagen geen koffie drinken mij veel zwaarder gaat vallen dan dertig dagen zonder alcohol.

Maar toch is het afgelopen week mis gegaan. Ik had dinsdag een luxe etentje met een club vrijwilligers. Een professionele cateraar kookte een 4-gangen maaltijd voor ons. Ik bestelde een Ice Tea en weigerde beleefd de wijn. Ik heb verteld dat ik meedoe aan dry january. Een van de genodigden biechtte op elk jaar wel aan dry january te denken, maar nooit mee te doen in verband met de verjaardag van zijn vrouw. Met zo’n redenatie heb je altijd wel een reden om niet mee te doen met een pauze van dertig dagen.

Maar waar ging het nu mis? Ik nam bij het toetje een hap van een prachtig dessertaartje van een laag cake met een mousselaag bovenop. Direct stroomde een hete, brandende vloeistof mijn keel binnen. Er zat sterke drank in het desserttaartje…

En het is net zoals bij diëten. Als je één koekje hebt gegeten, is je dieetpoging mislukt en kun je net zo goed het hele pak koekjes opeten. Nee, natuurlijk niet! Eén koekje bevat alsnog een stuk minder calorieën dan de 21 koekjes die in een pak zitten. Dus die hap alcohol is balen, maar absoluut geen reden om dan maar alcohol te gaan drinken.

Gelukkig had ik deze week ook meevallers. De nieuwjaarsborrel op mijn werk was ónder werktijd en we hebben getoost op het nieuwe jaar met 0.0% bubbels. Ik besef dat de meningen over 0.0% verschillen, maar mijn doel is geen alcohol drinken, niet de smaak van producten die naar alcoholhoudende smaken dranken helemaal vermijden.
Vrijdag ging ik met collega’s uiteten. Tot mijn grote verrassing doet letterlijk de helft van de collega’s die mee uit eten gaan mee met Dry January.  De ice tea’s, cola’s, alcoholvrij bier en bruiswatertjes waren niet aan te slepen. Helaas kon ik niet de lekkere stoofperensalade eten die ik de vorige keer had, want die wordt bereid met portsaus. Dat is inmiddels voor mij de grootste tegenvaller, hoeveel drank er in gerechten zit. Ik neem nietsvermoedend een hap van een taartje, wil een maaltijdsalade bestellen of een lekker recept voor mijn verjaardagstaart zoeken, maar in veel recepten zit alcohol.

Het was echt een gezellig etentje met drinkers en niet-drinkers gecombineerd. Ik werd zaterdagochtend ook lekker fit wakker. De nasleep in de team-app van het etentje was wel bijzonder. Degene die betaald had, heeft een fotootje gemaakt van de bon en een link voor een Tikkie verstuurd. De eerste reactie van een collega die niet mee was: “We hebben te weinig gezopen”. Serieus, je kunt overduidelijk te veel zuipen, maar te weinig? De volgende reactie was van een collega die echt schrok van water met bubbels en 0.0 % bier. Hmmm, ik zal er de volgende keer bij Halloween aan denken dat je mensen echt kunt laten schrikken van bruiswater ; )

Inmiddels denk ik ook na over de periode na de maand januari. Ik ga minstens tot en met 2 februari 2023 niet drinken. Ik ga de eerste vrijdagavond van februari met vrienden weg. De combinatie volle werkdag, ver reizen en daarna nog drinken is gewoon niet zo verstandig. Ik kom erachter dat vrijdagavond niet drinken veel voordelen oplevert. Ik ben nu vrijdagmiddag rustiger en zaterdagochtend fitter. En het geeft rust dat ik geen eenheden alcohol hoef te tellen in mijn hoofd, om te voorkomen dat ik te veel drink.

Dus tot zover, geen alcohol drinken valt erg mee, alcohol vermijden dat in eten verwerkt zit is lastiger. Meer mensen in mijn omgeving dan ik had verwacht doen mee met Dry January, tegelijkertijd kan de reactie van mensen die wel alcohol drinken erg sterk zijn.

Gerelateerd

Blog Jennifer

Blogger speaking

De griep heeft mij goed te pakken. Ik lig inmiddels al vier dagen met koorts en kortademigheid op bed. Ik heb maar één moment aan een drankje gedacht, om mijn…
Lees meer
Blog Jennifer

Blogger speaking

Deze week heb ik niet zoveel bijzonders meegemaakt. Geen alcohol drinken is inmiddels normaal voor mij geworden. Ik heb één keer zin in iets sterkers gehad, op donderdag-of vrijdagmiddag voor…
Lees meer
Blog Jennifer

Blogger speaking

Mijn eerste alcoholvrije week sinds, ik denk jaren, zit er weer op. Graag neem ik jullie mee in alle mee- en tegenvallers en de uitdagingen die nog komen. Mijn partner…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat