Blogger speaking

Mijn eerste alcoholvrije week sinds, ik denk jaren, zit er weer op. Graag neem ik jullie mee in alle mee- en tegenvallers en de uitdagingen die nog komen.

Mijn partner en ik hebben oudejaarsavond thuis gevierd en voor het eerst sinds mijn kindertijd een puzzel gelegd. 500 stukjes in elkaar passen. Ik heb een biertje en een zelfgemaakte cocktail gedronken, genoeg om de stukjes iets minder goed neer te kunnen leggen.

Op 1 januari werd ik fit wakker en heb ik alvast wat administratie gedaan voor het aankomende jaar en flink doorgelezen in een boek van Robert Galbraith. ’s Ochtends na de kerk heb ik koffie gedronken, in plaats van bubbels. Kwestie van beleefd weigeren.

Op dinsdag en woensdagavond ging ik naar de manege. Alcohol en paarden gaan niet samen, en ik heb op die avonden ook helemaal geen behoefte aan alcohol. Helaas heb ik de nacht van woensdag op donderdag wel slecht geslapen en werd ik wakker met flinke spierpijn in mijn kuiten. De eerste tegenvaller is dat niet drinken me niet de nachtrust brengt, die ik graag gewild had.

Ergens in de eerste dagen heb ik ook een niet-alcohol-gerelateerde beloning voor mezelf bedacht na 31 januari: ik mag een paar mooie kleuren nagellak met magneet- and glittereffect kopen, als ik tot en met 1 februari geen alcohol drink.
Donderdag vertrekt mijn partner onverwachts een paar dagen voor een stedentripje naar Engeland. Dit is meestal het moment dat ik ‘s avond met een whisky op de bank ga zitten en sushi laat bezorgen. Deze week dus niet. Ik drink dadel-granaatappel fris op de digitale DoMiBo en warm het eten van de vorige avond op. Ik bedenk me dat ik mijn lever 1,5 uur werk heb bespaard. Mijn eerste overwinning.

Vrijdagmiddag heb ik rustiger en geconcentreerder dan op een gewone vrijdagmiddag doorgewerkt, omdat ik niet uitkeek naar een borrel of biertje. Tweede tegenvaller, ik ben meer emotioneel afhankelijk van alcohol dan ik had verwacht. Dit geeft me eerder de kracht om door te gaan met alternatieven te zoeken voor de alcohol, dan om op te geven. Jammer van de nachtrust, misschien komt het nog goed of misschien zijn er andere oorzaken dan alleen de alcohol.

Zaterdag worden de boodschappen bezorgd. Ik geef de blikjes van kerstavond tot en met oudejaarsavond mee aan de bezorger voor de recycling. Ik tel acht blikjes, maar dat is natuurlijk met het kerstdiner meegerekend. Oh nee, de schoonfamilie drinkt wijn of Radler met 0% alcohol. Een paar blikjes zijn van mijn vriend, maar de meeste zijn toch van mij. Ik heb zo’n vijf blikjes speciaalbier gedronken, ik drink toch meer dan verwacht. Derde tegenvaller. En om de zaak nog erger te maken, als financieel adviseur reken ik natuurlijk uit hoeveel geld ik per maand uitgeef aan alcohol. Inclusief wijn een beschamende €80,- per maand. Van dat bedrag kan ik begin februari chique nagellak kopen.

Aankomende week heb ik een aantal uitdagingen: een nieuwjaarsborrel op het werk, een nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeenteraad en we zijn bij vrienden uitgenodigd voor een etentje (haal vooral niet speciaal voor mij bier of wijn in huis!). Kortom, een heleboel kansen om ‘nee’ te zeggen.

Gerelateerd

Blog Jennifer

Blogger speaking

De griep heeft mij goed te pakken. Ik lig inmiddels al vier dagen met koorts en kortademigheid op bed. Ik heb maar één moment aan een drankje gedacht, om mijn…
Lees meer
Blog Jennifer

Blogger speaking

Deze week heb ik niet zoveel bijzonders meegemaakt. Geen alcohol drinken is inmiddels normaal voor mij geworden. Ik heb één keer zin in iets sterkers gehad, op donderdag-of vrijdagmiddag voor…
Lees meer
Blog Jennifer

Blogger speaking

Ik moet mijn thuiswerkdag beginnen zonder koffie. De koffiefilters zijn op en de supermarkt is nog niet open. Ik heb ontzettende zin in een lekkere bak koffie. Ik weet zeker…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat