Waarom drinken en roken we nog steeds?

Tja, waarom eigenlijk? Terwijl we weten dat we er niet bepaald gezonder op worden als we dat soort dingen (blijven) doen. Een en ander is wel goed te verklaren. Lees maar.

Ten eerste: alcohol, tabak, drugs en suikerrijk eten zijn verslavende middelen. Ze zijn speciaal gemaakt om ons mensen eraan verknocht te laten raken. Hoe zit dat?

“Eten, drinken en drugs zijn van oudsher middelen die we gebruiken, omdat ze belonend zijn,’ vertelt VU-hoogleraar, verslavingsexpert en neurobioloog Taco de Vries. ‘Ze geven ons een prettig gevoel. En alles wat ons een goed gevoel geeft, willen we blijven doen. Ook als we weten dat dit slecht voor ons is.” Want ons brein is gericht op beloning, stelt de verslavingsexpert. Verslavende middelen zoals alcohol, roken en suikerrijk eten raken ons beloningssysteem veel sterker dan natuurlijke beloningen, zoals een wandeling maken, seks hebben of leuke dingen doen met vrienden. En met die sterke hunkering naar middelen die niet goed voor ons zijn, ligt verslaving op de loer. “Dat maakt ze gevaarlijk,” aldus De Vries.

Source: blikopnieuws.nl.

Overal en overal

Alle verleidingen negeren is lastig, omdat we overal worden geconfronteerd met verslavende genotsmiddelen. Reclames voor alcohol, schappen die vol liggen met ongezond eten en speciale E-sigaretten winkels: je kunt er (soms letterlijk) niet omheen. Verslavende middelen liggen dus binnen handbereik. Deze prikkels, en eventuele onthoudingsverschijnselen, zorgen er ook voor dat stoppen vaak niet lukt.

Ander beleid

De VU-hoogleraar pleit voor een ander beleid als het gaat om het aanpakken van verslavingen. Preventie (in de vorm van rookvrije zones en voorlichtingscampagnes bijvoorbeeld) is niet genoeg. Zorg liever voor een structurele financiering voor verslavingsonderzoek, zegt hij. De Vries: “Op bijna alle terreinen van verslaving is er meer kennis nodig. Op het gebied van preventie, maar ook over hoe je kwetsbare groepen kunt bereiken en om effectievere behandelingen te ontwikkelen.”

Lees hier het hele artikel: blikopnieuws.nl.

Did you know…

een vijfde van de mensen boven de 18 rookt, bijna 10% van onze bevolking het label ‘zware drinker’ krijgt en de vape onder jongeren mateloos populair is?

Gerelateerd

Background

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat