Vrouwen drinken bijna net zoveel alcohol als mannen

Was de kloof pak ‘em beet zestig jaar geleden nog vrij groot tussen mannen en vrouwen wat betreft alcoholconsumptie; tegenwoordig drinken vrouwen bijna evenveel als mannen. Gendergelijkheid noemen we dat.

Even een paar cijfers: in Nederland drinkt 72,5 procent van de vrouwen tegenover 82,8 procent van de mannen (Bron: Trimbos-instituut.nl). Wat betreft jongvolwassenen zijn de verschillen nog kleiner. Nederlandse vrouwen van 18 tot 24 jaar drinken ongeveer evenveel als mannelijke leeftijdsgenoten.

Inhaalslag van de vrouwen

Dat vrouwen een inhaalslag hebben gemaakt op het gebied van alcohol heeft te maken met de veranderende rol van de vrouw. Binnen de traditionele rolverdeling zorgde de vrouw voor het huishouden en nam de man vaker deel aan sociale activiteiten buitenshuis. Tegenwoordig is dat wel anders. Vrouwen studeren, werken (al dan niet parttime), zijn single, kiezen ervoor bewust kinderloos te blijven, willen wel of niet trouwen…Deze veranderingen in sociale rollen hebben een grotere invloed gehad op vrouwen dan op mannen en hebben er onder andere voor gezorgd, dat vrouwen meer en vaker alcohol zijn gaan drinken over tijd.

Meer gezondheidsrisico’s

Vrouwen mogen dan zo goed als gendergelijkheid hebben bereikt op het gebied van alcohol drinken. Helaas hebben we slecht nieuws voor alle drinkende vrouwen. De negatieve gevolgen van alcohol zijn voor vrouwen groter dan voor mannen. Dit heeft alles te maken met het hogere vetpercentage en het langere vochtpercentage dat vrouwen ten opzichte van mannen hebben. Dankzij dit verschil neemt het alcoholpercentage in het bloed sneller toe bij vrouwen dan bij mannen. Oftewel: vrouwen worden sneller dronken. Daarnaast maken vrouwen minder eiwitten aan, waardoor de alcohol minder snel wordt afgebroken. Hierdoor lopen vrouwen meer gezondheidsrisico’s.

Uit onderzoek van de University of Victoria (Canada) en de University of Portsmouth (VS) blijkt dan ook dat al bij twee alcoholische drankjes per dag het risico om aan een alcoholgerelateerde aandoening te overlijden bij vrouwen aanzienlijk toeneemt. Denk hierbij aan alcoholvergiftiging of acute hart- of leverproblemen.

Pauzeren: een gezonde keus

Man, vrouw, jong, oud, tennisliefhebber, postzegelverzamelaar, mantelzorger, pompstationbediende: iedereen kan een alcoholpauze inlassen. Want de voordelen van drinken wegen bij lange na niet op tegen de voordelen van een pauze!

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat