Power voor jezelf

Dat je pauzeert wil niet zeggen dat je geen sociaal leven hebt. Ook in januari, juíst in januari, kun je een drukke sociale agenda hebben. Maar zonder dat biertje of wijntje in je hand is het soms lastig jezelf een houding te geven. Geen nood, wij komen met krachtige tips.

Tip 1 Get in the mood

Doe, voordat je daar naartoe gaat waar je onzekere gedachten over hebt, datgene wat jou kracht geeft. Misschien is dat voor jou een rondje hardlopen, een uitgebreid bad nemen met je favoriete badolie, de tuin aanvegen, de hond lekker laten rennen in het bos, ademhalingsoefeningen of je lievelingspodcast beluisteren: het maakt niet uit wat het is, als jij je er maar fijn bij voelt.

Tip 2: Omarm de ongemakkelijkheid

Denk jij dat je de enige bent die zich een beetje ‘out of place’ voelt op bepaalde feestjes? Raad nog meer eens dan. Je ongemakkelijk voelen op een feestje is een normaal gevoel en vele anderen delen in dit gevoel. Een gemiddeld feestje heeft ook altijd even de tijd nodig om op gang te komen. Iedereen is aan het aftasten. Kijk maar eens goed rond op zo’n feestje, dan zul je meer ongemak bespeuren. En dan zul je ook zien dat velen hun ongemak willen wegdrinken.

Tip 3 Zeg het hardop

Mocht je de gastvrouw of -heer kennen, geef dan aan dat je geen alcohol drinkt. Zo kan de organisator er rekening mee houden. Óf je neemt je eigen non-alcoholische drankje mee, dan weet je zeker dat je niet alleen maar water en cola hoeft te drinken.

Tip 4 Heb een antwoord klaar

Zorg dat je weet wat je gaat zeggen als mensen vragen stellen over het niet-drinken. Dat mag een smoes zijn (rijden, sporten, antibiotica), maar er is ook niets missen met het vertellen van de naakte waarheid. Ik las een alcoholpauze in, omdat ik me hier lekker bij voel. En doorrrr!

Tip 5 Zwaai op tijd af

Ieder feestje kent z’n hoogtepunt. Vaak vind je een feestje met drank op net iets langer leuk (denk je) dan zonder de nodige alcohol achter je kiezen. Ga lekker op tijd naar huis, kruip je bed in en geniet van die nieuwe frisse ochtend die zijn opwachting maakt. Goedemorgen!

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat