Petra Moes & haar Dry January tips

Ze is zeker geen onbekende van IkPas. Ze is de initiatiefnemer van ‘De Kunst van Nuchter Leven’. Daar horen onder andere cursussen ‘stoppen met alcohol’, boeken en podcasts bij. Zelf zei de drank jaren geleden al vaarwel. Speciaal voor alle Dry January-deelnemers komt ze met een aantal tips.

Opeens had Petra genoeg van de drank. Na weer een avond beschonken thuiskomen, vond ze het mooi geweest. Sindsdien drinkt ze dan ook niet. Dat is nu zo’n twintig jaar geleden. Ook maakte ze er haar werk van om anderen te helpen met het doorbreken van drinkpatronen.

Na zoveel nuchtere jaren weet Petra als ervaringsdeskundige en als professional goed hoe je stoppen met of pauzeren van alcohol het beste aanpakt. Hieronder lees je haar tips.

Tip 1 Heb je in een cafeetje afgesproken? Check de kaart van tevoren, dan weet je wat er aan non-alcoholische alternatieven te verkrijgen is. Heb je bij iemand thuis afgesproken? Geef bij de gastvrouw- of heer aan dat je geen alcohol drinkt of neem je eigen alternatieven mee.

Tip 2 Ik mag niet meer drinken klinkt minder prettig dan ik wil niet meer drinken. Iets niet meer willen houd je ook langer vol, dan iets niet meer mogen. Je wil je namelijk beter voelen, sterker, trots, vrij van drang allemaal fijne dingen die op je pad komen als je (een periode) niet drinkt.

Tip 3 Wat als je nu nooit meer echt van uitjes kunt genieten? Een veelgehoorde angst. Maar weet je wat: je bent sterker dan je denkt. Let maar op! En je zult zien dat al je angsten rondom stoppen in de meeste gevallen al snel vervagen.

Tip 4 Er is een heleboel aan ongemakkelijkheid dat je kunt voorkomen als je (tijdelijk) geen alcohol drinkt. Verlaat een feestje zodra je merkt dat de andere gasten behoorlijk onder invloed raken. Of weet wat je gaat zeggen als iemand je alcohol aanbiedt. Maak er geen zwaar verhaal van, zeg gewoon: ik drink deze maand niet.

Tip 5 Iedere dag dat je geen alcohol drinkt, is een stap. Maak kleine stapjes, dan houd je het beter vol. Meteen roepen dat je honderd dagen niet drinkt, terwijl je nog nooit eerder hebt gepauzeerd of een bruiloft en een vakantie hebt gepland staan in die periode is misschien niet de beste keuze. Maak het klein en geniet van de succesvolle overwinningen.

Petra schreef het boek De Kunst van Nuchter Leven en geeft in januari 4 keer een live zoom sessie. Er is ook een online cursus als je met haar methode aan de slag wil. www.petramoes.nl.

Source: wendyonline.nl

Gerelateerd

Background

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat