Kinderen aan het 0.0-bier, ja of nee?

Veel mensen hebben het 0.0-bier inmiddels ontdekt. En het zijn niet alleen volwassenen die zo nu en dan een nulpuntnulletje pakken. Ook kinderen drinken ze, want dat zou ze van de alcohol afhouden. Maar is het verstandig?

Van de alcoholgebruikers drinkt 18,3% maandelijks alcoholvrij bier, van de niet-alcoholgebruikers is dit 6,0%. Het gebruik van alcoholvrij bier is toegenomen van 9,6% in 2018 naar 15,6% in 2022. Bron: trimbos.nl. We kunnen dus wel stellen dat 0.0-bier populair is. En dan dit: Bijna vier op de vijf jongeren tussen de 12 en 18 jaar hebben wel eens een alcoholvrij drankje gedronken. Bron: ad.nl.

Van nep naar echt bier

Kinderen/jongeren 0.0-bier laten drinken is niet verstandig. Waarom dit niet verstandig is, heeft te maken met het feit dat het opstapje van 0.0-bier naar alcoholhoudend bier hiermee heel klein is. Jongeren die vaker 0.0-bier drinken zouden eerder geneigd zijn om al vroeg bier mét alcohol te drinken. Veel ouders zijn zich minder bewust van dit drempelverlagende effect dan hun kinderen. Met andere woorden: jongeren geven zelf aan dat 0.0-bier de overstap naar echt bier gemakkelijker maakt. Zo wennen ze vast aan de smaak van echt bier. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en het Trimbos-instituut. Bron: ad.nl. 

Toch maar een frisje

Willen ouders zich houden aan de NIX18-wet, dan doen ze er goed aan om ook het drinken van 0.0-bier te ontmoedigen. Want hoe later jongeren in aanraking komen met 0.0, hoe later ze bier met alcohol gaan drinken. En dat is goed nieuws voor de hersenen.

Gerelateerd

Background

Tot hier en niet verder

Nederlanders staan open voor maatregelen die gezond eten en drinken stimuleren, maar het moet niet te dwingend worden. We willen wel moeite doen voor het verbeteren van onze gezondheid, maar…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat