Een gewoonte veranderen: zo doe je dat

Zit de vijf in de klok, dan neem je steevast een glas wijn. Zodra je op vrijdagmiddag thuiskomt, trek je een biertje open. Zon en terras staan voor jou gelijk aan een alcoholisch drankje. En zo zijn er nog veel meer drinkgewoonten te noemen. Hoe je zo’n vastgeroeste gewoonte verandert, lees je hier.

Esther Timmermans is gedragspsycholoog en vertelt ons meer over gewoonten. “Gewoonten zijn handelingen die onbewust plaatsvinden. Ze worden vaak getriggerd door een bepaalde situatie, persoon, schema of wat dan ook. Zodra je wordt getriggerd, komt de gewoonte om de hoek kijken en eraan toegeven geeft een vertrouwd en fijn gevoel. Dit noemen we een loop.”

Trigger (op vrijdagmiddag thuiskomen uit je werk) à Gewoonte (eerste biertje van het weekend drinken) à Dit geeft je een echt ‘ah lekker het is weekend-gevoel’. Deze loop herhaalt zich iedere vrijdagmiddag weer.

Van onbekwaam naar bekwaam

Een gewoonte aanpakken is lastig, omdat het zo’n onbewust proces is. Maar dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is om een gewoonte aan te passen. “In het begin ben je ‘onbewust onbekwaam’ als het op een gewoonte aankomt”, vertelt Esther, “maar als je hebt besloten dat het anders moet, verandert dit in ‘bewust onbekwaam’. Je wil verandering, maar weet nog niet hoe je dit aan moet pakken. Om stappen te maken, kun je onderzoeken wanneer je gewoonte de kop op steekt en waarom. Vervolgens kun je een ‘trucje’ inzetten.”

De Trucjes

·       Haal geen drank in huis. Wat er niet is, kan ook niet op.

·       Zoek een vervangende activiteit/een alternatief

·       Zet een beloning in wanneer het je lukt je gewoonte om te zetten in een andere activiteit/ander alternatief

·       Maak gebruik van de implementatie-intentie: ‘Als ik op vrijdagmiddag thuiskom, dan ga ik sporten/bij die vriend(in) langs/drink ik een kop thee/maak ik een rondje in de buurt…

·       Zet een habit tracker in: stel een app in waarop je bijhoudt hoeveel dagen je al niet hebt toegegeven aan je gewoonte. Here vind je voorbeelden van habit tracker-apps.

·       Maak gebruik van natuurlijke verandermomenten: nieuwe job? Voortaan ga je een rondje hardlopen op vrijdagmiddag als de werkweek erop zit. Of: de zomer is voorbij, dus geen terrasjes in de avond wel lange wandelingen.

Wil je nog meer lezen over ‘Minderen of stoppen met alcohol: tips om je gewoonten aan te passen’ lees dan this article.

Gerelateerd

Background

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat