Nieuwe trend: intuïtief drinken

Eerder vertelden we je al over de ‘damp lifestyle’, ‘mindful drinken’ en ‘FOMA’. Trends op het gebied van (geen) alcohol drinken. Nu voegen we hier als trend ‘intuïtief drinken’ aan toe.

Intuïtief drinken staat voor bewust drinken. Het verbaast je misschien niet, maar deze trend is vooral populair in Amerika en ook in het Verenigd Koninkrijk zien ze dit wel zitten.

Intuïtief drinken gaat over weten waarom je drinkt, hoeveel je drinkt en wat je drinkt, met als doel een gezondere relatie met alcohol én jezelf te ontwikkelen.

Hoe het werkt

Intuïtief drinken begint al vóórdat je de eerste slok neemt van je glas met alcohol. Je stelt jezelf de volgende vragen: in welke stemming ben ik? Voel ik me veilig? Hoe is mijn welzijn in het algemeen. Oftewel: wil je alcohol drinken, omdat je er zin in hebt of om een bepaald (vervelend) gevoel te verdoven?

Inchecken bij jezelf

Als je motieven helder zijn en je besluit dat het goed voelt om een glas te drinken, dan blijf je ook tijdens het drinken naar je intuïtie luisteren. Hoe voel je je na de eerste paar slokken? Geniet je oprecht van je glas en het gezelschap? Voegt een eventueel tweede glas echt iets toe? Is het de eventuele kater echt waard morgen? Moet je ‘nee’ antwoorden op één of meerdere vragen, dan is het misschien beter om deze dag niet meer dan één glas te drinken.

Bewust genieten van de smaak

Ook bewust genieten van de smaak van je drankje hoort bij intuïtief drinken. Achteloos iets achterover gieten, is niet wat je wilt. Kies dus bewust voor een drankje waar je oprecht van geniet. Een lievelingsdrankje drink je waarschijnlijk ook langzamer op en ook dat is bewust drinken.

Intuïtief tot op zekere hoogte

Er moet wel een flinke kanttekening worden geplaatst bij dit fenomeen. Na twee drankjes begint het bewuste en besluitvormende deel van de hersenen uit te schakelen. Luisteren naar je intuïtie wordt dan een stuk lastiger. Daarom is vooraf nadenken over wel/geen alcohol drinken en zo ja, hoeveel dan heel belangrijk. Wat extra helpt, is je voor te stellen hoe je je de volgende dag gaat voelen als je wel/niet drinkt. Noteer alle dingen die je voor elkaar krijgt op een katerloze dag bijvoorbeeld in je telefoon. Van blij de hond uitlaten tot en met boodschappen doen en bij een goede vriend of vriendin op bezoek gaan: je krijgt veel voor elkaar gebokst op een fitte dag.

read here het artikel over Damp lifestyle, mindful drinken en FOMA

Trend of geen trend: wij raden je aan om de richtlijnen van de Gezondheidsraad te volgen. Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.

 

Gerelateerd

Background

Tot hier en niet verder

Nederlanders staan open voor maatregelen die gezond eten en drinken stimuleren, maar het moet niet te dwingend worden. We willen wel moeite doen voor het verbeteren van onze gezondheid, maar…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat