Verloskundige aan het woord

Iedere maand vertelt verloskundige Dieuwke Ottens over wat ze meemaakt in haar praktijk als verloskundige. In deze nieuwsbrief vertelt ze over het intakegesprek. Dat is het eerste gesprek dat je als zwangere met je verloskundige hebt. Een eerste kennismaking dus, maar wel een uitgebreide kennismaking.

Even voorstellen

Ik ben Dieuwke Ottens. Ik ben verloskundige bij Verloskundigenpraktijk De Verbinding in Haarlem. Ik werk al 20 jaar fulltime als verloskundige. Ook ben ik sinds 2015 consulent seksuele gezondheid (NVVS) bij de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie.

In het kort over wat ik zoal als verloskundige doe

Ik begeleid zwangeren en hun partner. Dat doe ik tijdens de zwangerschap en de bevalling. En ook in de periode ná de bevalling. Ik heb nu meer dan 1.300 bevallingen begeleid. Dus ik heb best veel ervaring. Er is dan ook bijna geen vraag die ik niet gehoord heb in al die jaren.

En wat doe ik als consulent seksuele gezondheid?

Vragen over seksualiteit beantwoorden. Allerlei soorten vragen. Het kunnen vragen zijn over pijn bij het vrijen. Of dat partners allebei andere seksuele verlangens hebben tijdens of na de zwangerschap. En ook mannen met erectieproblemen komen bij mij praten.

Het intakegesprek aan het begin van de zwangerschap is belangrijk

Het is namelijk onze eerste echte kennismaking. Daarom nemen wij als verloskundigen ruim de tijd voor dit gesprek. Bij ons duur het intakegesprek 1,5 uur. Daardoor hebben jij en je partner ruim de tijd om jullie vragen te stellen.

Het intakegesprek is voor zwangeren én de partners

We vinden het heel belangrijk dat de partner er ook bij is. We betrekken hem/haar ook bij de zwangerschap. Daarom plannen we dit gesprek het liefst in met jullie samen. En op een moment dat het jullie allebei uitkomt. Want bij ons kun je je intakegesprek ook in de avond en op zaterdag plannen.

We vinden het ook belangrijk om elkaar te leren kennen. Zo bouwen we vertrouwen op in elkaar. Want een bevalling is iets intiems en bijzonders. Als je elkaar beter kent en vertrouwt, is dat net wat fijner bevallen.

Tijdens een intakegesprek stel ik heel veel vragen

Ik wil namelijk graag weten hoe het met je zwangerschap en je gezondheid gaat. Want soms is het nodig een consult af te spreken als voorbereiding op de bevalling. Of heb je hulp nodig van bijvoorbeeld een huisarts of internist, omdat je medicijnen gebruikt.

Ik geef ook veel informatie over een gezonde leefstijl. Zoals bijvoorbeeld over roken en het drinken van alcohol. Dat is tijdens de zwangerschap niet goed. Het kan lastig vol te houden zijn om niet te drinken en te roken. Zeker als je omgeving dat wel blijft doen. Als verloskundige help ik je daarbij. En ook om gezonde keuzes te maken. Zo geef ik je tips die je helpen die keuzes vol te houden. Dan maakt jullie kindje een goede start.

Er komen veel verschillende onderwerpen voorbij

Ik noem er een paar:

  • het gebruik van medicijnen,
  • tips voor stoppen met roken, alcohol en drugs,
  • bezoek aan specialisten in het ziekenhuis,
  • operaties die je vroeger hebt gehad,
  • de gezondheid van jou, je partner en jullie familie,
  • tips voor gezonde voeding.

En ik bespreek ook de keuzes die je hebt voor prenataal onderzoek. Dan wordt de gezondheid van jullie baby onderzocht. Denk aan aangeboren afwijkingen, extra echo’s en onderzoek naar het syndroom van Down.

Ik vind geen vraag te gek!

Dus stel gerust alle vragen die je hebt. Voorbeelden van vragen die ik vaak krijg:

  • Wat mag ik wel of niet eten in de zwangerschap?
  • Ik rook, hoe kan ik stoppen en het ook volhouden?
  • Ik sport nu even niet, omdat ik moe en misselijk ben. Wanneer kan ik weer sporten?

En ook vragen als:

  • Voor de zwangerschap dronk ik regelmatig alcohol. Ik wil wel stoppen, maar dan ziet mijn omgeving dat ik niets neem. Wat moet ik dan zeggen?
  • Mag ik vrijen nu ik zwanger ben? Kan de baby dan niet beschadigd raken of hoofdpijn krijgen?

Stel gewoon je vraag. Er is bijna geen vraag die ik niet al eens gehoord heb. Soms komt er toch een vraag, waarop ik het antwoord niet direct weet. Dan zoek ik dat op en kom ik er later op terug.

Veel zwangeren lezen veel

Mede daardoor weten ze al wat gezond en minder gezond is tijdens de zwangerschap. Wel raad ik af om op internet op allerlei fora te kijken. De informatie die daar op staat, klopt niet altijd. Tijdens het intakegesprek geef ik vaak tips over websites met goede informatie. Een van die websites is bijvoorbeeld deverloskundige.nl. Ook de app Zwangerhap van het Voedingscentrum is heel handig. En er zijn verschillende (gratis en online) cursussen zoals Alcoholvrij Zwanger van het Trimbos Instituut.

Tijdens de zwangerschap kun je alcohol beter laten staan

De meesten weten wel dat het niet goed is om alcohol te gebruiken. Soms komen mensen uit een ander land en drinken ze drankjes met alcohol. Ze weten dan niet altijd dat alcohol niet goed is voor de groei van de baby. Ik vind het belangrijk om ze hierover informatie te geven.

Ik hoor ook wel dat zwangeren het moeilijk vinden om geen alcohol te drinken. Zeker als dat in hun omgeving heel normaal is. Ze zijn dan vaak op zoek naar tips. Tips over hoe ze die drankjes met alcohol kunnen vervangen door wat anders lekkers.

Tot slot, wist je dat …

… vroeger nog weleens gezegd werd dat een glas alcohol af en toe geen kwaad kan? Nu is het advies om géén alcohol te drinken als je zwanger bent. Want elk glas komt ook bij je kindje terecht. Dat kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van je kindje.

 

Dit was mijn eerste blog! Benieuwd of het je aansprak. Volgende maand weer een nieuw verhaal.

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat