Verloskundige aan het woord

Iedere maand vertelt verloskundige Dieuwke Ottens over wat ze meemaakt in haar praktijk als verloskundige. Vandaag lees je over cliënt Barbara die is gestopt met het drinken van alcohol. Dieuwke is trots!

Vandaag was Barbara op consult. Ze is 16 weken zwanger. “Ik ben gestopt met het drinken van alcohol” was het eerste dat ze zei. Geweldig nieuws!

Vorig consult had ik haar naar aanleiding van onze deelname aan het project ‘positieve gezondheid’ het spinnenweb meegegeven. Dat is een invulblad waarbij je jezelf een cijfer geeft op 6 dimensies: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren.

Het bleek dat Barbara al een tijdje merkte, dat ze wel heel makkelijk best wat alcohol dronk per week. Het was vaak dat wijntje op de bedrijfsborrel. Een gezellige avond met vriendinnen waarbij ze zo 3-4 biertjes nam. En vanwege haar werk ging ze ook nog geregeld uiteten. Daarbij ‘was het heel normaal’ dat je alcohol drinkt. Laat staan die borrel in de bar bij de overnachtingen tijdens een zakenreis.

Nu, tijdens haar zwangerschap, en eigenlijk al tijdens haar zwangerschapswens, keek ze kritisch naar haar leefstijl en de keuzes om je kind een gezonde start te geven. Met alcohol was ze al gestopt. Maar heel eerlijk: het was wel al 4 keer misgegaan tijdens deze zwangerschap.

Met het invullen van het spinnenweb werd voor haar duidelijk dat nu hét moment was om helemaal te stoppen. “Daarnaast voel ik me ook veel fitter sinds ik niet meer drink”, gaf ze aan. Nog een bijkomend voordeel dus.

Als haar verloskundige ben ik heel trots op Barbara. Ik heb de hele dag met een grote glimlach rondgelopen. Zo fijn om getuige te mogen zijn van deze mooie gedragsveranderingen.

Vind jij het ook moeilijk om alcohol tijdens je zwangerschap te laten staan? Vraag gerust je verloskundige om hulp. Daar zijn wij voor! Kijk ook eens op deverloskundige.nl of dit filmpje voor meer informatie. Of misschien is de gratis online cursus over een alcoholvrije zwangerschap wat voor jou. Kortom, er zijn genoeg middelen en informatie om je te helpen.

Dieuwke is al 20 jaar fulltime verloskundige. Ze begeleidt zwangeren en hun partners. Tijdens de zwangerschap, de bevalling en ook ná de bevalling. Ze heeft meer dan 1.300 bevallingen begeleid. Daardoor heeft ze veel ervaring. Er is dan ook bijna geen vraag die ze nog niet gehoord heeft.

En sinds 2015 is ze consulent seksuele gezondheid (NVVS) bij de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie. Ze beantwoordt allerlei soorten vragen over seksualiteit. Bijvoorbeeld vragen over pijn bij het vrijen. Of dat partners allebei andere seksuele verlangens hebben tijdens of na de zwangerschap. En ook mannen met erectieproblemen komen bij haar praten.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat