Verloskundige aan het woord

Iedere maand vertelt verloskundige Dieuwke Ottens over wat ze meemaakt in haar praktijk als verloskundige. In deze nieuwsbrief praat ze over een van haar kinderwensconsulten. Op deze consulten komen stellen praten die graag gezond aan de zwangerschap willen beginnen.

Linda en Paul (niet hun echte namen) waren al 5 jaar samen. Na hun studie en de start van hun carrière verhuisden ze van een appartement naar een huis. Vanwege hun kinderwens. Inmiddels probeerden ze al 5 maanden om zwanger te worden, maar het was ze nog niet gelukt.

Tijdens een kinderwensconsult neem ik een hele lijst met vragen door

Zo bekijken we samen of ze nog iets kunnen veranderen om de kans op een zwangerschap te vergroten. Ook geef ik extra informatie over allerlei onderwerpen. Zoals over leefstijl, de menstruele cyclus en ook over de verloskundige zorg in Nederland. Vrienden van Linda en Paul hadden bij een collega verloskundige in een andere praktijk ook zo’n consult gehad. Ze waren daar tevreden over. Zo hadden ze hadden tips gekregen die zij nog niet wisten.

Het consult gaat heel goed

Het blijkt dat Linda en Paul eigenlijk heel gezond zijn. Ze hebben geen ziektes die van belang zijn voor de zwangerschap. Gebruiken geen medicatie en sporten regelmatig. Linda was al gestopt met het drinken van alcohol. Ze had eens gelezen dat als je geen alcohol neemt, de kans op een zwangerschap groter wordt. Ook hun leeftijd zou geen belemmering moeten vormen qua kans op zwangerschap.

Ook Paul is gezond en sport regelmatig met een groep vrienden. Dit is altijd heel gezellig. Ze fietsen door de duinen en squashen samen. Vaak eindigen deze avondjes nog even met een rondje drank in de bar van de sportclub. Of in een gezellig café in de buurt. Sociaal contact is waanzinnig belangrijk en een keer een drankje is natuurlijk geen punt. Maar toen ik doorvroeg bleek dat Paul in het weekend ook nog wel 2 avonden een paar biertjes drinkt. Zeker nu in de zomer.

We weten dat het nemen van alcohol vóór de zwangerschap ook bij mannen een negatief effect heeft (Trimbos-Instituut)

Bij mannen kan alcoholgebruik in de periode vóór de bevruchting leiden tot een verminderde kwaliteit van het sperma op drie gebieden. Deze verminderde kwaliteit kan weer leiden tot een verminderde vruchtbaarheid:

  • Minder vruchtbaar sperma
  • Minder spermacellen per ejaculatie
  • Meer abnormale spermacellen

Daarom is het advies dat ook de man bij een zwangerschapswens geen alcohol neemt. De kans op een zwangerschap wordt dan groter.

Paul wist dit niet. Hij gaf zelf al meteen aan dat minder alcohol hem ook wat fitter zou maken. Een vriend van hem drinkt ook nooit alcohol. En er zijn tegenwoordig veel alcoholvrije alternatieven in ieder café te vinden. Vol goede moed gingen ze naar huis.

Gisteren kreeg ik een e-mail van ze: we zijn zwanger!

Zo snel kan het dan ineens gaan. Volgende week komen ze op intake. Dan maken we samen een gezonde start van de zwangerschap.

Dieuwke is al 20 jaar fulltime verloskundige. Ze begeleidt zwangeren en hun partners. Tijdens de zwangerschap, de bevalling en ook ná de bevalling. Ze heeft meer dan 1.300 bevallingen begeleid. Daardoor heeft ze veel ervaring. Er is dan ook bijna geen vraag die ze nog niet gehoord heeft.

En sinds 2015 is ze consulent seksuele gezondheid (NVVS) bij de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie. Ze beantwoordt allerlei soorten vragen over seksualiteit. Bijvoorbeeld vragen over pijn bij het vrijen. Of dat partners allebei andere seksuele verlangens hebben tijdens of na de zwangerschap. En ook mannen met erectieproblemen komen bij haar praten.

 

 

 

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat