Verloskundige aan het woord

Iedere maand vertelt verloskundige Dieuwke Ottens over wat ze meemaakt in haar praktijk als verloskundige. In deze nieuwsbrief deelt ze een verhaal over een zwangere uit haar praktijk bij wie het toch even ‘mis’ ging. 

Vorige week was Barbara bij mij in de praktijk. Haar zwangerschap gaat prima. Ze is nu 19 weken en volgende week is de afspraak voor de 20 weken echo. Ze is heel benieuwd of het een jongen of meisje gaat worden. Zelf heeft ze het gevoel dat het een meisje is.

Schaamte

Aan het einde van het consult kijkt ze wat naar de grond en geeft aan dat ze wat wil bespreken. Dan weet ik uit ervaring dat er iets gaat komen waar ze zich voor schaamt. Ze vertelt dat ze afgelopen week tijdens de werkborrel 1 glas wijn heeft gedronken. Het was eigenlijk als vanzelf gegaan. Ze had het op en aan het einde bedacht ze zich opeens dat ze een glas wijn op had. Ze had al die weken zo goed opgelet en nu dit. Ze barste in huilen uit en gaf aan zich heel schuldig te voelen naar haar kindje.

Foutje maken kan gebeuren

Ik ga er altijd vanuit dat iedere ouder het beste voor zijn kind wil. Maar ieder mens kan een ‘foutje’ maken en het is nooit te laat om een nieuwe start te maken. Dat ze deze gebeurtenis met mij deelde, geeft aan dat ze vertrouwen heeft in mij. Daar ben ik haar heel dankbaar voor.

Als verloskundige geef ik veel adviezen. En niets is vreemd. Natuurlijk moet je proberen om het drinken van alcohol te voorkomen. Een foutje maken kan gebeuren. De vraag is meer: hoe voorkom je dat je in een patroon terecht komt waarbij je al je ‘fouten’ goed praat?

Hoe is het verdergegaan?

We hebben hier even samen over gesproken. Dat hielp Barbara juist om weer bewust te zijn van het laten staan van alcohol. En het gaf haar kracht om in gezelschap aan te geven dat zij graag een alcoholvrij drankje wil. Haar omgeving geeft haar veel steun tijdens de zwangerschap. Daardoor voelt ze gelukkig geen druk om maar mee te moeten doen.

Zichtbaar opgelucht hebben wij ons consult afgerond. Op naar de 20 weken echo!

Dieuwke is al 20 jaar fulltime verloskundige. Ze begeleidt zwangeren en hun partners. Tijdens de zwangerschap, de bevalling en ook ná de bevalling. Ze heeft meer dan 1.300 bevallingen begeleid. Daardoor heeft ze veel ervaring. Er is dan ook bijna geen vraag die ze nog niet gehoord heeft.

En sinds 2015 is ze consulent seksuele gezondheid (NVVS) bij de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie. Ze beantwoordt allerlei soorten vragen over seksualiteit. Bijvoorbeeld vragen over pijn bij het vrijen. Of dat partners allebei andere seksuele verlangens hebben tijdens of na de zwangerschap. En ook mannen met erectieproblemen komen bij haar praten.

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat