Verloskundige aan het woord

Iedere maand vertelt verloskundige Dieuwke Ottens over wat ze meemaakt in haar praktijk als verloskundige. In deze nieuwsbrief geeft ze tips voor het omgaan met lastige situaties als je nog niet (iedereen) hebt verteld dat je zwanger bent.

Tijdens de intake bespreken we het gebruik van alcohol vóór de zwangerschap. Regelmatig geven zwangeren aan vooral op te zien tijdens momenten zoals feestjes, werkborrels of het wekelijkse etentje bij (schoon)ouders waarbij een glas wijn heel normaal is.

Wie vertel je al gelijk dat je zwanger bent? En wie pas later?
Ouders en schoonouders hebben een bijzondere positie. Het kan voor hen vreemd zijn als je opeens niets meer drinkt. Terwijl je dat normaal wel altijd deed. Dan kan het slim zijn om ze juist wel al te verrassen met het goede nieuws. Maar doe je dat met de mensen uit je omgeving? Hoe ga je om met lastige blikken of gênante situaties?

Dat is super lastig. Want natuurlijk wil je in het begin nog niet met iedereen delen dat je zwanger bent. En juist daar zit de crux. Want wie is iedereen? Wie neem je wel in vertrouwen? En wie wil je het pas later vertellen? Ik geef dan vaak aan om jezelf deze vraag te stellen: vind je het fijn dat deze persoon het weet als het toch een miskraam wordt? Dan komt het antwoord meestal vanzelf.

In de loop van de jaren zijn al veel goede tips in mijn spreekkamer voorbij gekomen
Hieronder vind je er een aantal die je zelf ook kunt gebruiken:

• Ik doe aan Dry January (je kunt natuurlijk ook een andere maand kiezen).
• Ik volg een dieet, want ik wil eens wat gezonder eten en alcohol is echt een dikmaker.
• Mijn personal trainer geeft aan dat alcohol niet bij een gezonde leefstijl past. Ik zou wel willen, maar wil geen discussie met hem/haar krijgen.
• Ik ben altijd zo moe als ik alcohol heb gedronken. En het is nu een hele drukke periode op het werk. Dus ik neem even niets, dan blijf ik beter geconcentreerd.
• Zal ik deze keer de BOB zijn op dit feestje?
• We gaan na deze borrel nog een weekend weg en ik heb mijn partner beloofd te rijden. Ik moet de alcohol dus even overslaan.
• Geef je zelf een feestje? Doe dan wat dubbelfris of alcoholvrije wijn in een lege wijnfles en schenk deze zelf in als je de drankjes van de anderen inschenkt.
• Op een feestje: geef aan het personeel door dat je vanwege medicijngebruik geen alcohol mag en dat dit moeilijk ligt in de groep. Dus dat ze voor jou dubbelfris inschenken in plaats van wijn schenken. Zonder dat ze dit hardop zeggen.
• Geef aan dat je medicatie gebruikt die slecht samen gaat met alcohol en dat je dus even een keer overslaat.
• Ik heb nog een kater van gisteren, dus vandaag maar even fris.

Zo zie je maar, veel tips om uit te kiezen en niemand die hier vreemd van opkijkt. Dus helemaal niet moeilijk. Zet hem op, je kunt het, nu nog even trainen op je pokerface .

Heb je zelf nog een goede tip? Deel het met ons (katja@ikpas.nl), want veel vrouwen zijn je er eeuwig dankbaar voor.

Dieuwke is al 20 jaar fulltime verloskundige. Ze begeleidt zwangeren en hun partners. Tijdens de zwangerschap, de bevalling en ook ná de bevalling. Ze heeft meer dan 1.300 bevallingen begeleid. Daardoor heeft ze veel ervaring. Er is dan ook bijna geen vraag die ze nog niet gehoord heeft.

En sinds 2015 is ze consulent seksuele gezondheid (NVVS) bij de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie. Ze beantwoordt allerlei soorten vragen over seksualiteit. Bijvoorbeeld vragen over pijn bij het vrijen. Of dat partners allebei andere seksuele verlangens hebben tijdens of na de zwangerschap. En ook mannen met erectieproblemen komen bij haar praten.

 

 

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat